Ubodáním ve Střelicích se bude zabývat soud

Brno - Střelická tragédie míří k soudu. Státní zástupkyně totiž obžalovala z vraždy důchodce, který měl loni v říjnu ve Střelicích u Brna na zastávce v šarvátce ubodat jednačtyřicetiletého muže, který se s ním dostal do konfliktu. Advokát obžalovaného tvrdí, že jeho klient se jen bránil. Žalobkyně opak. Důchodci hrozí 15 let za mřížemi.

Konflikt s tragickým koncem začal loni v říjnu na autobusové zastávce ve Střelicích. Do hádky se skupinou lidí se zde dostal třiasedmdesátiletý muž, po rvačce s ním zůstal na místě ležet ubodaný otec rodiny a další muž byl zraněný.

Podezřelý po dvou dnech pátrání putoval do vazby. Policie vyšetřování ukončila před měsícem, teď případ směřuje k soudu. „Krajské státní zastupitelství v Brně podalo obžalobu na třiasedmdesátiletého muže z Brna. Klade mu za vinu, že se dopustil jednání, které bezprostředně směřovalo k dokonání trestného činu vražda,“ uvedla mluvčí Krajského státního zastupitelství Hynek Olma.

Advokát obžalovaného ale tvrdí, že jeho klient nebyl viníkem konfliktu, mladším a silnějších útočníkům se prý jen bránil a bodat začal až v ohrožení. „Podle mého soudu v této věci mohlo jít o případ nutné obrany, maximálně, pokud by soud dospěl k názoru, že nutná obrana byla překročena, mohlo by jít o trestný čin zabití,“ vysvětlil Milan Staněk.

Termín prvního soudního jednání zatím nebyl stanoven, pokud by soudce uvěřil obhajobě muži by místo 15 let vězení nebo výjimečného trestu hrozila sazba daleko menší.