Tvarožná Lhota vzdá hold oskeruším

Tvarožná Lhota - Devátý ročník Oskerušových slavností se bude tuto sobotu konat nedaleko Strážnice v obci Tvarožná Lhota. Lidé budou moci ochutnat až 120 vzorků oskerušových destilátů. Pro ty, co přijedou autem budou k dispozici nealkoholické mošty nebo různá jídla z plodů oskeruše.

Oskeruše, vzácný listnatý strom dosahující výšky až 30 metrů, roste hlavně ve Španělsku, Turecku a na Balkáně. A také na Slovácku. Několik století staré oskeruše se tam vyskytují na mezích a ve vinohradech.

Ceněný je tento strom především kvůli plodům, ze kterých lze vyrábět marmelády, kompoty, vína, ovocné šťávy, mošty či likéry. Ceněná je také oskerušová pálenka.  Plody obsahují mnoho vitamínů a tak jsou často využívány v lidovém léčitelství. Pálenku s medem a bylinami zase na Slovácku používají k léčbě nachlazení. Své využití má také oskerušové dřevo, ze kterého se vyrábí píšťalky či nábytek.

Těchto vzácných stromů je však nedostatek a většina je již velmi stará. Mladých plodných stromů je málo. Proto dnes organizátoři slavností spolu s dobrovolníky začali vysazovat celou alej mladých Oskeruší.  Jeden strom bude vysazen také v sobotu uprostřed náměstí Tvarožná Lhota. Pořadatelé doufají, že se stane stromem pro novou Evropu.

„Budeme také pasovat Nositele oskorušové tradice. Starostové budou poklepáni oskorušovým čaganem. Zdarma od nás dostanou malý stromek oskoruše, prázdnou láhev a návod na pěstování,“ plánuje organizátor akce Vít Hrdoušek, jak ještě více rozmnožit řady oskeruší na Jižní Moravě.