Buchlov konečně chráněn před požáry. Pod hradem přibylo potrubí a nádrže

Uherskohradišťsko - Po staletí se hrad Buchlov potýkal s nedostatkem vody. Teď vrcholí práce na budování nového trvalého zdroje, díky kterému pominou i obavy z požárů. Ten v roce 1931 zničil všechny dřevěné střechy.

Hrad Buchlov není jen lákadlem pro turisty a oblíbenou kulisou filmařů, ale taky noční můrou pro hasiče. Potvrdilo to velké cvičení před čtyřmi lety. „Okamžitě se nám vybaví hůře dostupné místo, delší dojezdový čas cisteren hasičů, v zimě velké komplikace s příjezdem a samozřejmě obrovské problémy vůbec s dodávkou vody v případě požáru,“ vzpomíná mluvčí hasičů Zlínského kraje Ivo Mitáček.

Tisíce metrů čtverečních dřevěných šindelů i historické poklady pod nimi už nebudou tak ohrožené. Od nenápadných a přitom až devadesát metrů hlubokých vrtů vede pod povrchem potrubí. Ve viditelné stavbě připomínající tak trochu hrobku teď odborná firma dolaďuje důmyslné zařízení. „Je to vodárka s velkým zásobníkem, do kterého se akumulují všechny přítoky z vrtů,“ vysvětlil pracovník odborné firmy Radek Hrdlička. Buchlovský kastelán Rostislav Jošek je spokojen: „Po těch dlouhých sedmi stech padesáti letech má konečně hrad trvalý zdroj vody, který je koncipován také jako požární zdroj.“

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

Voda na hradě chybí kvůli uražené víle, říká pověst

Dosud se na Buchlově museli spoléhat jen na vodu pochytanou při deštích nebo pracně přivezenou, přestože mají velkou studnu. Ta je vyschlá už stovky let, možná v ní žádná voda nikdy nebyla. Podle legendy hradní pán urazil vílu a ta odvedla prameny pryč. Díky patnáctimiliónové investici Národního památkového ústavu může Rusalka trucovat dál. Práce trvaly tři roky, teď finišují. Mimochodem – přesně pět let po děsivém požáru na Pernštejně. Snad i díky němu se Buchlov dočkal lepší ochrany. Hasiči plánují co nejdříve další cvičení, při kterém by nový způsob zásobování hradu vodou řádně prověřili.