Za prodloužení víza chtěl peníze, teď ho čeká soud

Brno – Státní zastupitelství obžalovalo z přijímání úplatku policisty Zdeňka Dulínka. Ten loni nabídl ukrajinské ženě, že vyřeší její problémy s prodloužením víza. Jenže měsíc legálního pobytu navíc vyčíslil na patnáct tisíc korun. Netušil ale, že jeho nestandardní služby zdokumentovala skrytá kamera pořadu Reportéři ČT.

„To prodloužení stojí love, rozumíš? Já počítám, že to bude tak 9-10 tisíc.“ Takto na záznamu skryté kamery nabídl Zdeněk Dulínek Ukrajince Oleně Belejové vyřešít její problém s prodloužením víza. Měsíc legálního pobytu navíc nakonec vyčíslil na 15 tisíc korun. Netušil ale, že jeho nadstandardní služby zaznamená i kamera pořadu Reportéři ČT. „Peníze podávám dnes výhradně proto, abych pomohla získat důkazy o poskytování víz za úplaty,“ uvedla tehdy Olena Belejová.

Další dva měsíce prodloužení pobytu jí policista nabídl už o dva tisíce levněji, k předání už ale nedošlo, Zdeňka Dulínka zadržela policejní inspekce. Státní zástupce teď muže obžaloval z přijímání úplatku, soud by ho tak mohl poslat až na osm let do vězení. Kromě toho je obžalován také ze zneužití pravomoci veřejného činitele. 

Cizinecká policie kvůli případu provedl rozsáhlou vnitřní kontrolu, ta prokázala, že policista dokázal s vízy kupčit na vlastní pěst, zároveň ale odhalila i drobná pochybení vedoucí směn při předávání služeb.