Věřitelé jednali o budoucnosti OP Prostějov. Padl návrh na zavření provozu v Jeseníku

Brno - U brněnského krajského soudu se dnes podruhé scházejí věřitelé, aby zjistili, jaká je situace po třech měsících insolvence v  OP Prostějov. Vyhlídky Oděvního podniku nejsou nijak růžové. Na začátku března to přitom vypadalo velmi slibně. Věřitelé povolili reorganizaci a dali tedy zadlužené firmě poslední šanci zachránit výrobu. OP zatím navrhlo pouze uzavření provozu v Jeseníku.

Management firmy po necelém měsíci vzdal možnost sestavit ozdravný plán pro celou firmu, nepodařilo se mu totiž sehnat peníze na provoz. „Zoufalí“ manažeři tak hodili rukavici věřitelům a navrhli jim, aby plán reorganizace sestavili sami. K tomu věřitele vyzýval už dříve také soudce Jan Kozák, který nad průběhem insolvenčního řízení bdí.

Do dnešního dne se však nikdo, kdo by byl ochoten reorganizaci naplánovat, nenašel. Konkurz je tak stále reálnější variantou. Zda se mu dá ještě vyhnout, dnes řeší věřitelé na svém v pořadí druhém setkání. Zatím z jednání vzešel návrh, zavřít provoz v Jeseníku, kde dnes pracuje zhruba 300 lidí a omezit také prostějovský závod.

Helena Vyroubalová, předsedkyně odborů v OP Prostějov (zdroj: ČT24)

OP Prostějov skončil v úpadku ve druhé polovině letošního ledna. Firma nezvládala splácet dluhy, které se přehouply přes půl druhou miliardu. Nejvíc podnik dluží bankám, od kterých si vzal mnohamilionové úvěry, osud nejznámější české oděvní značky je tedy teď především v rukou bankéřů. Podnik sice ještě vyrábí,  zakázky má ale sotva do konce dubna a ze současných asi patnácti set zaměstnanců nemá jistotu další práce nikdo, výpovědi může dostat až 750 zaměstanců.