Brněnští studenti slaví jaro. Hlavní program Majálesu je za dveřmi

Brno - V Brně probíhá již několikátý ročník studentského svátku Majáles, který vítá měsíc květen. Město tak ožívá divadlem, koncerty, literaturou, filmem a bujarým veselím. Prezentují se univerzity i střední školy. Vyvrcholením festivalu je hudební noc a volba krále, která se uskutenčí na brněnském Velodromu sedmého května. Zahrají zde nejznámnější české a slovenské kapely.

Studentský festival Majáles zažívá v posledních letech renesanci a organizuje se i v menších městech. V historii však býval velice často spojován s politickými a sociálními událostmi. Příkladem budiž zvolení Králem Majálesu beatníka Alana Ginsberga v roce 1965 v Praze, které dopadlo Ginsbergovým předvedením někdejší Veřejné bezpečnosti a následným opuštěním Československa. I z tohoto důvodu předchozí režim Majáles jako formu studentských oslav zakázal.

Doba se změnila a v roce 2010 je Majáles pořádán v desítkách měst České republiky. Jeho hlavní náplní jsou hudební vystoupení. Vzhledem ke společné organizaci bude v Praze a v Brně k vidění podobný hlavní program. „Vystoupí kapely jako Kryštof, Support Lesbiens, Vypsaná fixa, Horkyže Slíže, Ivan Mládek a další,“ uvedla tisková mluvčí festivalu Alžběta Pavlínová.

tisková mluvčí Alžběta Pavlínová o brněnském Majálesu 2010 (zdroj: ČT24)

Hlavní hudební program brněnského Majálesu začne sedmého května od 13 hodin na Velodromu, kde budou připravena dvě pódia. Komu by to nestačilo, může pokračovat v after-párty v klubech Fléda a Favál. Během hudebních vystoupení bude probíhat volba Krále Majáles.

Král brněnského Majálesu

Nedílnou součástí Majálesu je každoroční volba krále, kterého si zvolí sami studenti. Letos se v Brně ve finálovém klání utkají čtyři studenti zastupující tři vysoké školy. Masarykova univerzita má dva zástupce:

Z Fakulty sociálních studií pana Cenzanniho, který ve svém volebním programu slibuje: „Vydejte se za mnou a Vaše životy se promění! Profesorský bič již nikdy více nebude drásat zkrvavená záda! Následujte mě!“

Fakultu informatiky reprezentuje pan Flundr de Filé, jež má rozsáhlejší volební program. Pokud zvítězí, zasadí se mimo jiné o „párek v rohlíku na České za osm i v noci, zavedení speciální budící služby do nočních rozjezdů.“

Zástupcem Mendlovy univerzity, Fakulty provozně ekonomické, je pan Škoďák, který se rozhodl kandidovat z jednoduchého důvodu: „Chci být králem, protože můj životopis je tak trošku chabý.“

Jako poslední se v soutěž „o trůn“ přihlásil Jakub z Vysokého učení technického, který mimo jiné přislíbil, že v případě jeho zvolení zve všechny své voliče na pivo-párek.

Letos v Brně znovu kandidují pouze pánové. „Králem Majálesu se ale může stát každý student vysoké nebo střední školy, ale musí studovat v Brně. Samozřejmě to může být i slečna,“ vysvětluje Pavlínová.

Doprovodný program

Program brněnského Majálesu

29. 4. - Nová krev, vystoupení studentských kapel ve Vaňkovce: The Hydes, Cotosakraje, Donrvetr

29. 4. - JaroškaFest, hudební, literární a filmový festival v klubu Desert, který propojuje gymnázium na třídě Kapitána Jaroše

1. 5. - Prezentace JAMU ve Vaňkovce

1. 5 - JaroškaFest, druhá část hudebně literárně filmového festivalu, tentokrát v klubu Favál.

2. 5. Prezentace Univerzity obrany

7. 5. Hlavní program na brněnském Velodromu Majáles Open Air

Brněnský Majáles odstartoval už dříve mnoha doprovodnými akcemi. V galerii Vaňkovka se prezentovaly univerzity celodenními programy, byla zde k vidění také takzvaná slam poetry nebo divadelní spolek poPUD z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity.

Z vysokých škol se ve Vaňkovce bude 1. května prezentovat Janáčkova akademie múzických umění, která si připravila prezentaci světelných jevištních technologií a vystoupení muzikálového herectví.

O den později se představí Univerzita obrany, jejíž studenti předvedou například ukázku bojových umění, představí se soubor orientálních tanců nebo i folklórní soubor Jánošíček.

„Naším cílem není pořádat hudební festival, ale zejména studentskou akci, která umožní podporovat aktivity studentů a ukázat jim, že kromě studia, biflování a hospod je možné na vysoké škole dělat i další věci,“ uzavřela Pavlínová.

  • Kvílení autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1425/142419.jpg
  • Cenzanni autor: brno.majales.cz, zdroj: brno.majales.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1608/160727.jpg
  • Flundr de Filé autor: brno.majales.cz, zdroj: brno.majales.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1608/160733.jpg
  • Škoďák autor: brno.majales.cz, zdroj: brno.majales.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1608/160729.jpg
  • Jakub autor: Jakub, zdroj: Jakub http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1608/160774.jpg