Znojmo zaměstná 150 lidí bez práce, budou pečovat o zeleň

Znojmo - Znojmo prostřednictvím příspěvkové organizace od května do září zaměstná měsíčně až 150 lidí evidovaných na úřadu práce. Firma Městská zeleň Znojmo na to od města dostala tři miliony korun. Lidé si budou moci od pondělí přivydělat měsíčně až 4000 Kč, takže podle zákona neztratí nárok na podporu.

Město projekt považuje za pomoc nezaměstnaným v době ekonomické krize. Znojemsko je navíc jedním z pěti okresů v ČR s nejvyšší nezaměstnanosti. Například v březnu evidoval tamní úřad práce pouze 320 volných míst v celém okrese.

„Částku použije Městská zeleň výhradně na to, aby mohla přes sezónu nabídnout práci více lidem. Podle odhadů tak budeme moci dát práci asi sto padesáti lidem měsíčně,“ uvedl starosta Petr Nezveda (ODS). Číslo 150 je spíše tabulkové, v praxi to bude vypadat tak, že pracovníků bude více a budou se třeba každý měsíc střídat.

Reportáž Barbory Telferové (zdroj: ČT24)

Peníze byly původně určeny na výkup pozemků pro stavbu parkovacího domu. Město na to v minulosti vyčlenilo čtyři miliony korun. Nyní ale změnilo plány a parkovací dům zřejmě vznikne na jiném pozemku, který vlastní město. Peníze na výkup pozemku tak nebude potřebovat. „Tři miliony šly do Městské zeleně, milion se přidal nemocnici,“ řekla mluvčí radnice Denisa Šipošová.

Znojemsku - a také Hodonínsku - patřilo v březnu podle údajů ministerstva práce čtvrté až páté místo podle výše míry nezaměstnanosti mezi všemi okresy v ČR. Vyšší míra nezaměstnanosti byla pouze na Jesenicku, Bruntálsku a Mostecku.

Na Znojemsku a Hodonínsku bylo v březnu 16,3 procenta nezaměstnaných, což představuje 9459 lidí, kteří mohli okamžitě nastoupit do práce. Na jedno volné místo tak na Znojemsku připadalo v březnu 30 uchazečů. Míra nezaměstnanosti na celé jižní Moravě v březnu dosáhla 11,1 procenta, průměr za celou ČR byl 9,7 procenta.