Obyvatelé Blanska i přes pondělní nehodu chodí přes koleje dál

Blansko - Už druhý člověk za tento rok přišel o život na železničním nádráží v Blansku. Třiadvacetiletou ženu srazil v pondělí rychlík EC Franz Schubert, když se snažila zachránit své dítě, které pod jedoucí vlak vběhlo. Obyvatelé Blanska přesto dál riskují a přes koleje chodí. Nedaleko přechodu, který je určen pro zaměstatnce dráhy a ostatní lidé na něj mají vstup zakázaný, je přitom podchod.

Podle vedení drážní inspekce, v Blansku pomůže pouze restriktivní optření.  „Jedinou variantou jsou kontroly policie České republiky a pokutování, není tam jiné řešení. Cestující v Blansku jsou neukáznění, koleje přechází běžně,“ řekl České televizi vrchní inspektor Drážní inspekce Brno Josef Dvořák.

Podle starostky Blanska Jaroslavy Králové (ODS) je ale chyba na straně Správy železniční a dopravní cesty. Policie nemůže koleje hlídat od rána do večera. „Naše městská policie tato kritická místa navštěvuje, ale nemůže tam být neustále. Je na vedení nádraží, jak přechod pro zaměstnance zajistí. Pokud tam jsou jen cedulky upozorňující na zákaz vstupu, je pravděpodobné, že lidé budou na koleje vstupovat dál. Možná by pomohly nějaké závory,“ vysvětlila Jaroslava Králová.

Starostka Jaroslava Králová o nádraží v Blansku (zdroj: ČT24)

To potvrdila i mluvčí republikové blanenské policie Iva Šebková. „V rámci běžných hlídek budeme kontrolovat i vlakové nádraží, ale nemůžeme tam být od rána do večera. Je na drahách, aby si svůj provoz zabezpečily,“ uvedla Šebková.

Stejná situace je i kolem lomu nedaleko nádraží, kam se lidé chodí koupat. K lomu vede jediná cesta - po kolejích. Navíc i samotný lom je v majetku Správy železniční a dopravní cesty. K lomu chodí v létě desítky lidí. Překračují trať a vyhýbají se řítícím se vlakům, jen aby se mohli vykoupat. Navíc se sluní v blízkosti kolejí. Tento problém trvá už několik let. Správa železniční a dopravní cesty prý slíbila, že lom oplotí. Zatím se ale situace nezměnila.