Hudebníci protestují: chceme se vrátit do ulic

Brno - O půl páté v Brně odstartoval netradiční protest. Ulice v centru zaplnilo několik hrajících hudebníků, kteří svými vystoupeními protestují proti vyhlášce zakazující žebrání. Vyhláška platí od dnešního dne a zakazuje jakékoliv vybírání peněz. Výjimku mají pouze dobročinné sbírky a poslední zvonění.

Centrum Brna připomíná hudební festival. Na ulicích se shlukují skupinky amatérských a profesionálních umělců, kteří hraním protestují proti nové vyhlášce. V půl šesté také vyjde průvod demonstrujících umělců z Mendlova náměstí, který se vydá směrem k ulici Česká, kde by o hodinu a půl později měli všichni muzikanti společně zahrát famfáry ze Smetanovy Libuše.

Kontroverzní vyhláška, kterou schválili brněnští zastupitelé před dvěma týdny platí od dnešního pátku a její podstatou je dostat z ulic žebráky a opilce. Protože ale zakazuje vybírání peněz, dotýká se i pouličních umělců. Těm by chtělo město vyjít vstříc takzvanými Music pointy.

„Music pointy bychom rádi oslovili hlavně mladé začínající muzikanty a kromě možnosti hraní na ulici bychom jim tak nabídli i zázemí a výdělek. A také propagaci, která je pro ně důležitá.  Oni pak na oplátku oživí ulici hudbou. Zapojili bychom do toho i provozovatele restauračních zahrádek, takže by to mohlo vyvolat zajímavý projekt, kterým by ulice ožily. Není to nic nového, Music pointy fungují v řadě měst. Pouliční muzikanty vítáme, snažíme se ale vypořádat se s žebráky,“ řekl dnes České televizi starosta MČ Brno - střed Libor Šťástka (ODS). Dodal, že je s umělci o znění vyhlášky ochotný jednat. To vítají i samotní umělci.