Sesuv půdy po povodních ohrožuje tři domy v Luhačovicích

Luhačovice - Obyvatelům tří domů v Luhačovicích na Zlínsku, kteří se dosud na důsledky povodní dívali jen z povzdálí, přibývají vrásky na čele. Jejich stavení totiž začal ohrožovat druhotný důsledek záplav - sesuv půdy. Dostali se tak nechtěně na seznam desítek lidí, kterým hrozí, že o své bydlení právě kvůli velké vodě, ale hlavně kvůli tunám bahna a kamení ze sesuvů přijdou.

V Luhačovicích přímo při povodních vážnější problémy zpravidla nemívají. Chrání je blízká přehrada a taky kopcovitý terén. Přesto teď obyvatelé tří domů nemají klid. S obavami sledují svah, který se utrhl a stále se přibližuje k jejich stavením.

„Všimliv jsme si toho až včera, když jsme začali sekat trávu. do té doby jsme nic neslyšeli,“ popsal obyvatel jednoho z blízkých domů Michal Obadal.

Starosta Luhačovic František Hubáček o sesuvu půdy v obci (zdroj: ČT24)

„Podloží svahu je jílovité a tak má bohužel nejlepší podmínky po vydatných deštích dát se do pohybu. Je to tu skutečně jako nemydlené,“ poznamenal při dnešní obhlídce postiženého místa starosta Luhačovic František Hubáček (ODS).

Zatím spadlo v místech sesuvu jen několik ovocných stromů. Přibližně tisíc krychlových metrů země ale postupuje dál. Názorně to ukazují provázky natažené mezi kmeny. Každý nejprve napjatý jako struna, po pár hodinách uvolněný. Od včerejška se svah posunul o půl metru.

Zatímco provázky povolují, nervy místních lidí se napínají. „Jsme reálně ohroženi, protože je to hodně velká masa hlíny,“ netajil své obavy majitel dalšího blízkého domu Jiří Valášek.

„Čekáme na vyjádření odborníka, který by měl navrhnout řešení pro zabezpečení svahu,“ dodal starosta, který nechce své občany nechat napospas mase zeminy.

Řešení by podle něho mělo být rychlé, zřejmě ale nebude ani levné ani snadné. Na místo bude náročné dostat těžkou techniku.