Při zátahu na brněnskou tržnici zůstal v kontejneru uzamčen muž s astmatem

Brno - Nepříjemná zkušenost vás může potkat při nákupu na tržnici v Olomoucké ulici. Při zátahu na nezákonný prodej zboží totiž můžete zůstat uvězněni v uzamčených kontejnerech vietnamských prodejců. To se také stalo v sobotu při zátahu Celního úřadu Brno právě na tržnici v Olomoucké, kde se našlo v uzamčených prodejních buňkách dokonce pět zákazníků a tři prodejci. Samozřejmě včetně padělaného zboží za deset milionů korun.

„To se stalo také tuto sobotu. Naše celníky, kteří prohledávali uzamčené kontejnery, poprosila o pomoc žena, která postrádala svého manžela. Sdělila jim, že trpí astmatem a mohl by u něho dojít k vážným zdravotním komplikacích, pokud by zůstal v uzamčeném stánku,“ uvedla mluvčí Celního úřadu Brno Lada Temňáková.

Manžela se české zákaznici nepodařilo najít okamžitě, zato se postupně v několika kontejnerech našli čtyři další „zamčení“ čeští nakupující včetně vietnamských prodavaček, kterým se nepodařilo uniknout improvizovanými zadními vchody. Ty si vietnamští prodejci nadělali u svých stánků právě kvůli rychlému úniku při zátahu.

Záběry celníků ze zátahu na tržnici v Olomoucké ulici v Brně (zdroj: ČT24)

Při této akci bylo zajištěno celkem 6.161 kusů a nebo párů zboží za téměř deset milionů korun - pokud by šlo skutečně o cenu, za jakou se u nás prodává originální zboží. Z důvodu podezření z porušování některých práv duševního vlastnictví Celní ředitelství Brno podalo ve dvou případech návrh na zahájení trestního stíhání a třetí případ je zatím ve stádiu trestního prověřování.

Celkem zde celníci zajistili 2.835 kusů textilu a 342 kusů kožené galanterie a jiného zboží.