Co bude dál na jihu Moravy? Možná přijde na řadu „vláda“ ČSSD s lidovci

Brno - Jak bude v následujících dvou letech vypadat krajské „vládnutí“ na jihu Moravy? Po včerejším odchodu občanských demokratů z velké koalice s sociálními demokraty to není jasné nikomu. Krajský hejtman Michal Hašek, který se zatím nerozmyslel, jestli zvládne i poslancování, již dříve prohlásil, že má dvě záložní řešení. Ani jedno však zatím nezveřejnil. Ve hře jsou po dvou letech rozhodně lidovci, kteří jako druhá nejpočetnější zastupitelská skupina mohou do politické rošády zasáhnout.

Stanislav Juránek (KDU-ČSL), bývalý hejtman a Haškův přechůdce, se však do jednání o případném novém koaličním uspořádání na kraji nijak nehrne. „Nejsem si jist, zda nejde pouze o humbuk a zda občanskodemokratická a sociálnědemokratická koalice skutečně zanikne,“ vysvětlil Juránek. Více chce říci po odpoledních jednáních, která má jak s ČSSD, tak s ODS.

Stanislav Juránek (KDU-ČSL): „My ale do žádné koalice nespěcháme. Chceme hledat tu nejlepší cestu pro Jihomoravský kraj.“

Jednotná přitom není ani samotná ODS, jejíž představitelé v čele se šéfem krajského klubu zastupitelů Jiřím Kadrnkou (ODS) z koalice vystoupili. Milan Venclík (ODS), který je krajským zastupitelem, je přesvědčen, že současné vedení ODS jen politikaří. Říká tak to stejné, co jeho ideový protivník Hašek, který je přesvědčen, že postup Kadrnky a dalších členů zastupitelského klubu je účelový. „Ne všichni občanští demokraté s tím souhasí. Měli bychom řešit následky povodní a ne se bavit o politickém manévrování o pozice,“ prohlásil Venclík.

Každopádně jsou v tento okamžik ve hře tři možnosti, jak ustavit novou koalici: buď ji utvoří ČSSD s lidovci, nebo se k těmto dvěma stranám přidá ještě ODS, nebo, a to by bylo krajní řešení, bude vládnout pouze ČSSD s tichou podporou komunistů. KSČM je připravená o podpoře vyjednávat, ale sama nic iniciovat nebude, vyčká, jestli ji někdo osloví.

V každém případě bude potřeba nově obsadit křesla radních. Ti současní za ODS se během následujících dnů chystají rezignovat. O jejich nástupcích by mohlo rozhodnout už příští zastupitelstvo. I to má ovšem háček. Zastupitelé se totiž mají sejít už příští čtvrtek na svém pravidelné zasedání, to ale nejspíš ještě nebude dohodnutá nová koalice.

Milan Venclík (ODS): „Situaci sleduji s úsměvem, protože z mého pohledu dnes ODS primárně schází důvěryhodnost. Je pro mě legrační, když titíž lidé, kteří dnes rozbíjí s ideologických důvodů koalici se sociálními demokraty na kraji, před několika měsíci vytýkali, že nebyla udělána velká koalice v městě Brně. A dokonce pro některé je to o to rozpolcenná situace, protože oni jsou v koalici i na městských částech se sociální demokracií.“

I proto chtějí občanští demokraté zastupitelstvo posunout na pozdější termín, ostatní zastupitelé s tím ale nesouhlasí. Je totiž potřeba schválit pomoc městům a obcím postiženým nedávnými povodněmi.

Podle politologa Stanislava Balíka z Masarykovy univerzity nejnovější události nepřekvapují. Celá koalice byla už od začátku značně nestabilní. „Už při svém vzniku měla hodně odpůrců v ČSSD i v ODS. Do čela ODS se teď dostali právě lidé, kteří s koalicí nesouhlasili, a ti to tak dlouho nenechali. Použili potom první důvod, který se objevil,“ naznačuje možné důvody rozpadu koalice Balík.