Úřad práce ve Vyškově zaměstnal při úklidu po povodních nezaměstnané

Vyškovsko - Nezaměstnaní začali právě dnes pracovat na úklidu povodňových škod. Vyškovský úřad práce totiž oživil projekt z roku 2002, kdy po ničivých povodních zaměstnal na odklízecí práce desítky lidí bez práce. Dnes začínají pomáhat dva lidé v Ivanovicích na Hané a jeden nezaměstnaný v Nových Hvězdlicích. Od příštího týdne se do projetku zapojí devět obcí z vyškovského okresu. O pomoc požádal také slavkovský zámek. Úřad práce může zaměstnat v rámci veřejné služby až třicet lidí.

„Na tyto nezaměstnané máme určené zvláštní fondy. Svoji práci budou vykonávat jako veřejné práce a budou si tak moci po dobu maximálně tří měsíců přivydělat nějaké peníze. Mnoha lidem z naší evidence to pomůže,“ vysvětlil statutární zástupce vyškovského úřadu práce Jan Marek.

Na pracích se podílí lidé dlouhodobě i krátkodobě nezaměstnaní, mladí i starší. Úřad práce poskytne na každého pracovníka obcím od dvanácti do dvaceti tisíc korun. „Na koordinátory prací dáváme radnicím dvacet tisíc korun a na řadové pracovníky dvanáct tisíc korun na měsíc,“ upřesnil Marek.

Ivanovice na Hané likvidují následky povodní (zdroj: ČT24)

Projekt zaměstnávání nezaměstnaných není žádnou novinkou. Tento způsob využívají obce již dlouho. Na úklid po povodních jej však poprvé již v roce 2002 využil právě vyškovský pracovní úřad.

Obce pomáhají nezaměstnaným, nezaměstnaní obcím

V Ivanovicích na Hané jsou dlouhodobými zaměstnanci veřejně prospěšných prací a veřejné služby Tibor Miker a Josef Formánek, kteří se chopí každé příležitosti.

Tibor Miker je bez zaměstnání dlouhá léta, živí tři děti a jediná možnost přivýdělku, kterou sežene, je práce zprostředkovaná Úřadem práce ve Vyškově. V Ivanovicích na Hané pomáhá se vším možným. „Jsou lidé, kteří chtějí něco dělat a není pro ně práce. A když je pan Miker doma, chodí za námi na úřad a prosí, abychom ho zaměstnali. Máme s ním nejlepší zkušenosti. Pokud je možnost, tak pro něj vždy místo máme,“ uvedl místostarosta obce Vojtěch Baláš (nez.).

Jeho pracovním kolegou a specialistou na zahradničinu je Josef Formánek. I když není vyučeným zahradníkem, město jej využívá zejména při zahradnických pracích. Stejně jako Tibor Miker je nezaměstnaný už dlouhá léta. „Jsme vděčni za každou chvilku, kdy můžeme dělat. Práce jinak není,“ postěžoval si Formánek.

S Úřadem práce ve Vyškově spolupracuje také zámek ve Slavkově u Brna, kde se nezaměstnaní budou podílet na obnově parku. „Nezaměstnaní se budou podílet na obnově zdi zámeckého parku a odklizení cest,“ shrnul ředitel zámku Aleš Šilhánek.

Program s dotací Ministerstva práce a sociálních věcí se naplno rozjede příštý týden, kdy na odklizení povodňových škod nastoupí až třicet nezaměstnaných. V pondělí se do akce zapojí Hostěrádky-Rešov, Bohdalice-Pavlovice a jedna z nejvíce postižených vesnic okresu Vyškov Brankovice, kde bude pracovat šest lidí. Ve všech obcích nastoupí na likvidaci povodňových škod dvacet pět nezaměstnaných.