Střelice budou mít dřevěný Betlém v životní velikosti

Střelice u Brna - Ve Střelicích u Brna dnešním dnem finišuje sochařské sympozium. Trojice řezbářů ze Slovenska tu celý týden pracovala na tom, aby nevzhledné kusy dřeva dostaly svoji tvář. Jejich letošní výtvory se stanou základem neobvyklého Betlému.

Charakteristický zvuk řezbářských dlátek lákal tento týden ve Střelicích zvědavé kolemjdoucí na nevšední podívanou. Už podruhé se tu lidoví umělci sešli k sochařskému sympóziu. Inspirace k nevšednímu projektu pochází ze zahraničí. „Byl jsem na Slovensku a tam v obci Radava jsem viděl asi šest řezbářů, z nichž tři co jsou zde, tam byli a společně tvořili. Napadlo mne podobnou akci udělat i u nás, tak jsem je požádal, jestli by byli ochotni přijet a řekli, že ano,“ popisuje zrod sympózia místostarosta Jiří Chloupek (nez.).

Od hrubé práce dnes už umělci přešli k detailům, pod jejich rukama se tak tři kusy dřeva proměnily ve svatou rodinu – Panu Marii, malého Ježíška a svatého Josefa, který jako patron řezbářů jistě na práci svých svěřenců dohlížel. „Teď právě čistím závity na bradě, je to takzvaná pseudogotická brada, protože na vytvoření gotické brady je potřeba spoustu času, až měsíce,“ vysvětlil řezbář Dušan Šarkán.

Řezbář Dušan Šarkán při práci (zdroj: ČT24)

Řezbáři rozhodně nejsou na místním sympóziu naposledy. Letos vytvořené sochy se stanou součástí dřevěného Betlému, ke kterému chtějí ve Střelicích každý rok přidat nové postavy. Netradiční Betlém v životní velikosti chtějí ve Střelicích vždy během Adventu vystavit na návsi.