Jih Moravy se stále potýká s následky nočních bouří

Jižní Morava - Přívalové deště, krupobití a silný vítr ochromily v noci na dnešek jižní Moravu. Blanensko a Brněnsko, kde byly nejprudší bouře, doposud bojují s následky. Hasiči neustále čerpají vodu z domů a snaží se prorazit tahy, které zablokovaly popadané stromy.

S bouřkou bojovali i ve Zlínském kraji. Nejdramatičtější situaci zažili lidé v Bílovicích na Uhersko-Hradišťsku, kde silný vítr poškodil střechy dvou desítek rodinných domů, zničil ploty i auta, vyvrátill stromy i s kořeny. Bílovičtí se proto probouzeli do smutného nedělního rána. To bylo totiž ve znamení zjišťování způsobených škod.

Po bouři zůstalo několik zraněných lidí. V Tišnově padající větev způsobila otřes mozku a pohmožděniny sedmnáctileté dívce. V Kosticích devětapadesátiletou ženu zranilo sklo z rozbitých dveří. „V Ratíškovicích se lehce zranila žena po nárazu do ležícího stromu na vozovce, ve Slavkově u Brna byl lehce zraněn muž po pádu stromu na auto,“ řekla mluvčí záchranářů Barbora Zuchová. Strom spadl na auto také ve Veselí nad Moravou, záchranáři pak z místa nehody odvezli ženu s náhlou slabostí.

Vlaky se zastavily

Smršť zasáhla také do železniční dopravy. Až do rána zůstal neprůjezdný úsek mezi Ivančicemi a Oslavany na Brněnsku. „Voda tam podemlela železniční trať a hromady hlíny a kamení z náspu zavalily polovinu souběžné silnice,“ popsal situaci mluvčí hasičů Jaroslav Haid. Na dvacetimetrovém úseku silnice bylo až 40 centimetrů zeminy, kterou už v noci začali odstraňovat silničáři s bagrem. V Široké ulici v Ivančicích na Brněnsku hasiči ze stometrového úseku silnice proudem odstraňovali nános bahna. Bránil výjezdu sanitek zdravotníků.

Pod vodou i silnice v Brně

Velké škody voda napáchala v krajském městě. V Králově Poli například hasiči zachraňovali tříčlennou osádku dodávky, která uvízla v laguně a voda začala zaplavovat kabinu auta. Bouřka zablokovala na několika místech velký městský okruh. V České ulici v centru Brna hasiči čerpali vodu ze suterénu domu a výkopů. „Při rekonstrukci potrubí tam hrozil únik a výbuch plynu,“ řekl Haid.

Voda zatopila mnoho sklepů a dalších prostor. V Brně hasiči čerpali vodu například ze suterénu porodnice na Obilním trhu, z nemocnice Delta v Drobného ulici a hotelu v Lidické ulici. V Brně-Chrlicích v Davídkově ulici našli ráno policisté auto uvízlé v potoce. Nikdo v něm nebyl, informoval dispečer hasičů, kteří vůz vyprošťovali.