Pouliční umělci můžou znovu vybírat do klobouku

Brno- Pod tlakem umělců dnes brněnští zastupitelé odsouhlasili výjimku v takzvané protižebrácké vyhlášce. Pouliční hudebníci a divadelníci tak zase mají možnost vybírat za svou uměleckou činnost peníze.

Zastupitelé se na tom dnes shodli bez jakékoliv diskuze. Změna tak přišla měsíc po té, co vyhlášku po dvou letech příprav a dohadů sami zastupitelé schválili. „Proti této vyhlášce a především proti tomuto bodu se zvedla obrovská vlna nevole a stovky lidí také protestovaly na facebooku,“ přiznal náměstek primátora Martin Ander (SZ). „Změna vyhlášky je reakcí na tyto protesty,“ uvedl náměstek primátora Daniel Rychnovský (KDU-ČSL). Vyhláška se nelíbila také lidem z umělecké branže. Na počátku června proti ní uspořádali v centru Brna veřejný protest.

Radní navrhli tuto změnu minulý týden, když uznali, že pouliční umění patří k atmosféře brněnských ulic a navíc se rozhodli respektovat svobodu umění. „Už se vyskytly i případy, kdy hudebníci na ulici dostali za tuto činnost pokutu, to určitě ale nebyl smysl této vyhlášky,“ uznal Martin Ander.

Smyslem dvou nově přijatých vyhlášek má být kromě zákazu žebrání na veřejnosti také popíjení alkoholu. Už dosud platný předpis vyjmul z postihu za žebrání maturanty, kteří vybírají na večírek při posledním zvonění. Z původního návrhu zmizely také některé výjimky týkající se pití alkoholu. Pít se tedy nesmí ani na politických mítincích nebo na oficiálních akcích, kterých se účastní představitelé města. Naopak třeba na vánočních trzích nebo slavnostech vína bude popíjení povoleno. Za porušení vyhlášky, můžou lidé dostat až tisícovou pokutu.