Hasiči na Valašsku řeší únik paliv z havarované cisterny

Branky (Vsetínsko) - Hasiči se od nočních hodin potýkají s únikem a přečerpáváním paliv z havarované cisterny poblíž obce Branky na Vsetínsku. Řidič tahače s návěsem cisterny s nákladem 34 tun motorové nafty a benzinu havaroval napříč hlavním tahem, když se střetl i s protijedoucí dodávkou. Ve vozech nebyl nikdo zraněn, z poškozené cisterny však začalo unikat palivo. Doprava na důležitém silničním tahu je zastavena a odkláněna na objízdné trasy.

Nafta se z tanků dostala ven přes horní ventily. „V jednom místě byla cisterna u pláště poškozena a docházelo k úniku paliva. Z dalšího ventilu nafta jen ukapávala. Hasiči se prioritně zajímali o zastavení unikajícího převáženého nákladu. “Bleskově bylo vybudováno provizorní záchytné koryto, kterým bylo palivo odváděno od poškozeného místa do sběrného sudu," uvedl mluvčí zlínských hasičů Ivo Mitáček. Poškozené místo je blízko krajnice, do příjezdu hasičů uniklo odhadem asi 200 litrů paliva do příkopu a zeminy u silnice.

Hasiči se snaží náklad přečerpat. Majitel uvedl, že náhradní cisternu má až v Praze, proto bylo zajištěno vozidlo z nedalekého Loukova z podniku na skladování paliv. Přečerpání však komplikoval fakt, že potřebné ventily jsou na spodní straně převrácené cisterny a není možné se k nim dostat. Hasiči se mezitím snažili cisternu zabezpečit ucpávkami i přetlakovými vaky. Z obav o další možné poškození tanku, způsobené podtlakem unikajícího paliva, postavili kolem převrácené soupravy i ochranné hráze a bariéry.

Ivo Mitáček (tiskový mluvčí zlínských hasičů) o nehodě cisterny s naftou (zdroj: ČT24)

Majitel ještě v noci zajistil další dvě náhradní cisterny, v ranních hodinách však byla odčerpána maximálně třetina nákladu. Zhruba 3000 litrů paliva se podařilo zadržet hasičům, několik dalších metrů krychlových bylo odčerpáno hadicemi. Při havárii se také zbortily vnitřní stěny v tancích, kde se promíchala nafta se 7000 litry benzinu, jenž byl v jedné z komor.

„Vzhledem ke skutečnostem, že čerpání bylo přes noc velmi pomalé, že se smícháním nafty a benzinu vytvořila nebezpečná směs a že s příchodem rána hrozí rychlé zvýšení teplot, bylo z Ostravy povoláno speciální řezací a hasicí zařízení Cobra, jehož abrazivem bude odřezáno víko nebo vytvořen otvor pro rychlejší čerpání smíchaných paliv,“ uvedl Mitáček s tím, že přečerpávání a vyproštění cisterny bude trvat zhruba do odpoledních hodin.