Měsíc autorského čtení 2010 začíná ve francouzském duchu

První prázdninový den začíná v Brně 11. ročník největšího tuzemského literárního festivalu Měsíc autorského čtení 2010. Do konce července se už tradičně v divadle Husa na provázku představí 62 současných literátů.  Zatímco v prvních ročnících se četlo jednou za den, dnes už je to dvakrát, od roku 2005 je totiž festival rozdělený na dvě programové linie – českou a zahraniční. Letošní ročník má jednu zásadní novinku. Rozrostl se do dalšího českého města. Celý program, který se jeden den odehraje v Brně, se totiž s jednodenním zpožděním zopakuje také v ostravské Staré Aréně.

Laurent Binet: Himmlerův mozek se jmenuje Heydrich

Pařížský rodák Binet (1972) se na na Slovensku se seznámil s historií atentátu na Reinharda Heydricha. Za knihu se záhadným titulem HHhH (2010 - název představuje akronym nacisty používaného označení zmíněného gestapáka – „Himmlers Hirn heisst Heydrich“.) obdržel Binet v  letošním roce prestižní Goncourtovu cenu za první román.

S Ostravou je neodmyslitelně spjat spisovatel Jan Balabán, který měl být jednou z hlavních  hvězd celé přehlídky.

Devětačtyřicetiletý Jan Balabán letos 23. dubna náhle zemřel. Celý letošní ročník Měsíce autorského čtení je proto také pojatý jako pocta tomuto významnému autorovi.

V  roce 2006 přijeli na festival čestní hosté z Berlína, v roce 2007 z Běloruska, o rok později kanadští autoři a loni potom spisovatelé z Rakouska a německého Stuttgartu. Rok 2010 patří francouzské literatuře a tomu nejlepšímu, co může v rámci kulturního exportu nabídnout. Zahraniční čtení vždy probíhají v původním znění, překlady do češtiny jsou promítány na plátno. Po samotném autorském čtení následuje moderovaná beseda publika s autorem.

Muriel Barbery: Umění hladit ježkem

Přestože je autorkou pouhých dvou románů, patří mezi nejúspěšnější francouzské spisovatele. V roce 2000 debutovala románem Une Gourmandise (Pochoutka, česky 2009), fenomenální ohlas zaznamenal její o šest let později vydaný román L’Élégance du hérisson (S elegancí ježka, česky 2008), (nejen) ve Francii způsobila kniha naprostou senzaci.

Festival má pevně daný harmonogram, francouzští autoři budou číst každý den od 19. hodiny, čeští autoři začínají svá čtení ve 20.30.
Pouze v Brně bude mít festival ještě jednu linii – a to tzv. Audiokabinet Českého rozhlasu Brno. Půjde o veřejný poslech rozhlasových nahrávek spojených s literaturou. U většiny těchto produkcí budou přítomni také autoři nahrávek, případně jejich protagonisté. Tato linie bude začínat vždy v 17.30.

Na všechny akce v rámci festivalu je vstupné dobrovolné. Veškerá čtení je možné sledovat živě i ze záznamu na webových stránkách festivalu.

Literární festival Měsíc autorského čtení 2010 doprovodí dvě výstavy.

Jean-Marie Blas de Roblès: Geniální schopnost omylu

Spisovatel, esejista, básník, cestovatel, podmořský archeolog debutoval sbírkou povídek La memoire du riz (1982), publikuje poezii i eseje, je autorem tří románů, poslední z nich Là où les tigres sont chez eux (Tam, kde jsou tygři domovem, česky 2010) piloval celých deset let. Dalších deset pak podle vlastních slov „hledal dostatečně odvážného vydavatele“. Trpělivost se vyplatila, román má senzační úspěch po celém světě.

Ve foyer a na alžbětinské scéně Divadla Husa na provázku představí svoji expozici s názvem Tvář Jaroslava Šnajberková.

Pilíř výstavy tvoří dvacet tváří. Dvacet autorů české prózy a poezie posledních šedesáti let. Od Jana Řezáče, Bohumily Grögerové, Jaroslava Rudiše až po Petru Hůlovou. S odkazem na známou Halasovu sbírku kdesi vespod. Je auotrská tvář autonomní, nebo se vepisuje do díla? Je dílo autonomní, anebo žije ve tváři toho, kdo je píše?

Zahraniční výtvarnou sekci prezentuje v brněnské Galerii Katakomby fotograf Jean-Claude Couval, který představí výstavu Spisovatelé v Burgundsku. Vytvořil čtyřicet portrétů právě francouzských spisovatelů s více či méně křehkým vztahem k Burgundsku. Čtyřicet spisovatelů své portréty také okomentovalo.

  • Laurent Binet zdroj: www.autorskecteni.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1773/177264.jpg
  • Muriel Barbery zdroj: www.autorskecteni.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1773/177266.jpg
  • Jean-Marie Blas de Roblès zdroj: www.autorskecteni.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1773/177267.jpg