Na Zlínsku bouralo letos už 700 řidičů. Šestnáct lidí na silnicích zemřelo

Zlínsko - Na silnicích Zlínského kraje letos bouralo už přes sedm set řidičů. Většinou to odnesly jen pomačkané plechy, v šestnácti případech ale umírali lidé: „Přestože se na hustotě provozu podepsala hospodářská krize a aut jezdí oproti minulému roku méně, evidujeme o jednoho mrtvého řidiče víc než loni,“ uvedl vedoucí odboru služby dopravní policie Štěpán Zachara.

Dopravní nehody na Zlínsku

Při nehodách v prvních šesti měsících letošního roku ve Zlínském kraji zahynulo 16 lidí, 97 utrpělo těžká zranění a 485 se jich zranilo lehce. Vznikla při nich škoda více než 54,5 milionu korun a v 127 případech policisté u řidičů odhalili alkohol.

Mezi největší tragédie, které se na silnicích Zlínského kraje staly, patří nehoda, při které na jaře u Topolné zemřeli dva mladí lidé: "Šokující na tomto případu bylo, že ani jeden z nich neřídil. Na druhý den se nám totiž podařilo zadržet dvaadvacetiletého muže, který v době havárie za volantem seděl. Po nehodě, při které se mu jako zázrakem nic nestalo, utekl, aniž by svým dvěma kamarádům poskytl první pomoc,“ dodala k nehodě mluvčí policie Zlínského kraje Jana Bartíková. Právě za neposkytnutí pomoci hrozí řidiči až šestileté vězení.

Vyjádření vedoucího odboru služby dopravní policie Štěpána Zachary (zdroj: ČT24)

Další tragédie s podobným koncem se stala na jednom ze zlínských parkovišť. Řidič nákladního vozu couval a nevšiml si, že vzadu za autem zrovna prochází babička s tříletým vnukem. Bilance byla i v tomto případě hrozivá – chlapec zemřel, babička utrpěla vážná zranění.

Důvod je přitom při podobných nehodách skoro vždycky stejný – příliš rychlá jízda a nebezpečné předjíždění. V porovnání s loňským rokem naopak o čtrnáct procent klesl počet nehod, způsobených jízdou pod vlivem alkoholu.