Ivančice si připomínají 150 let od narození Alfonse Muchy

Ivančice - Kulaté výročí slaví v Ivančicích na Brněnsku. Před 150 lety se tam narodil světoznámý malíř, designér, fotograf, jeden z hlavních představitelů secese. Stálou expozici, mapující od počátku Muchovu tvorbu, doplní výstava Muzea v Ivančicích s názvem Alfons Mucha 1860-1939. Návštěvníci dostanou šanci zhlédnout neznámá díla ze soukromých sbírek, ale třeba i pracovní oblečení, ve kterém Mucha tvořil.

Ivančice vzpomínají na svého nejslavnějšího rodáka. K příležitosti 150. výročí narození, pořádají ve čtvrtek slavnostní večer zahájený módní přehlídkou secesních klobouků a koncertem Martiny Kociánové a Českého komorního tria.

Od pátku pak začíná výstava rozšiřující stálou expozici Alfonse Muchy. „Snažili jsme se představit autora v celé své šíři. Od užité grafiky, přes známky až po malbu. Získali jsme díla ze soukromých sbírek, která nejsou příliš známá,“ uvedla kurátorka výstavy Hana Petlachová a dodala, že mimo grafik a obrazů uvidí návštěvníci například osobní předměty tvůrce, jeho pracovní oblečení, či se seznámí s historickým pozadím vzniku nejslavnějších děl, jako je třeba Slovanská epopej.

Ivančice slaví výročí narození Alfonse Muchy (zdroj: ČT24)

Změny proběhnou i ve stálé expozici, kde budou nahrazeny kopie děl originály. Speciální výstavy potrvají od pátku 23. července do 31. října. Na jeden lístek bude možné navštívit obě výstavy - stálou expozici památníku A. Muchy a novou výstavu Muzea Brněnska v Ivančicích.

„Velice si vážím, že se Ivančice spojily s různými institucemi, aby uspořádaly takovou výstavu,“ projevil své nadšení vnuk slavného malíře John Mucha. Právě jím vedená Muchova nadace na výstavu propůjčila některé exponáty. „Půjčujeme velké množství rodinných fotografií, které ještě veřejnost neviděla, takže celá výstava je průřezem jeho osobního života a díla,“ dodal Mucha.

Ironií osudu zůstává, že zrovna v době 150. výročí narození malíře, se největší Muchovo dílo, Slovanská epopej, stěhuje ze zámku v Moravském Krumlově do Prahy.

Muchův styl
Zdroj: ČT Brno