Krajský soud ve Zlíně uložil muži za vraždu matky podruhé 21 let

Zlín - Krajský soud ve Zlíně dnes uložil třiatřicetiletému Martinu Fišerovi podruhé výjimečný trest 21 let vězení za vraždu matky, kterou podle obžaloby spáchal v květnu 2005 v bytě rodičů ve Zlíně. Krajský soud v Brně muže v minulosti třikrát obžaloby zprostil pro nedostatek přímých důkazů, Nejvyšší soud však pokaždé rozsudek zrušil. Zlínský soud muži letos v lednu uložil 21 let, ale Vrchní soud v Olomouci po Fišerově odvolání vrátil věc zpět do Zlína. Fišer ale stále jakýkoliv podíl na matčině smrti odmítá.

Podle Nejvyššího soudu řetězec nepřímých důkazů ukazuje, že pachatelem je právě obžalovaný. Soudci vrchního soudu ale lednový rozsudek zlínského soudu označili za předčasný. Podle nich existuje ve věci stále řada rozporů a nejasností.

Fišerovi hrozilo 12 až 15 let vězení nebo i výjimečný trest. Podle obžaloby muž přišel 3. května 2005 do bytu svých rodičů v části Zlína Prštné s úmyslem získat peníze. Poté, co mu je 54letá matka odmítla dát, tloukl ji údajně pěstí do hlavy, rdousil a nakonec nožem podřezal. Tělo prý chladnokrevně zabalil do deky a zastlal do postele. Z bytu rodičů Fišer údajně odjel s penězi, mobilním telefonem matky, její platební kartou a vozem. Zadržen byl 9. června 2005 v Bělorusku.

Obžalovaný stále tvrdí, že matku nezavraždil. Ve svých dřívějších výpovědích připustil, že ji v den vraždy navštívil a hádal se s ní. Pak prý ale odešel a když se později vrátil, nalezl už matku mrtvou. Vyděsilo jej to prý natolik, že z obav před obviněním z vraždy uprchl. Podle rodinných příslušníků se Fišer jako náruživý gambler v minulosti potýkal s dluhy. S jejich placením mu prý pomáhala matka.

Sousedé potvrdili, že osudného dne viděli Fišera přijíždět i odjíždět od domu vozem taxi. Z bytu jeho rodičů prý byly slyšet „tupé údery“, zemřelá údajně volala „na mladšího muže, ať ji nechá a odejde“. Podle znalkyně je Fišerova resocializace „velmi málo reálná“.