Instalace hodin na náměstí Svobody - díl druhý

Brno - Hodiny na brněnském náměstí Svobody, které mají tvořit jednu z dominant města, mají po dnešním dni za sebou druhou fázi stavby. Poslední díly, které chybí do konečné šestimetrové výšky, usadí řemeslníci na vrchol příští pátek. Dnes se zasazovali další dva díly „nábojnice“, vyrobené z černé žuly z Jihoafrické republiky.

„Musí se to dělat na etapy, protože to má přesný technologický postup. Musí to zaschnout a podobně,“ vysvětlil důvod postupných prací autor návrhu Oldřich Rujbr.

Celý projekt hodinového stroje se přitom na náměstí rodil několik let. „Tento projekt podoby hodin, který se zde realizuje, zvítězil už v roce 2007 mezi mnoha ostatními soutěžními návrhy,“ uvedla ředitelka Turistického informačního centra Petra Kačírková.

Instalace hodin na náměstí Svobody v Brně (zdroj: ČT24)

Výstavba začala ale až letos na jaře. V dubnu se začala hloubit jáma a minulý týden se dílo začalo rýsovat i na povrchu, když řemeslníci usadili první dva díly. „Dneska se umístí další dva a příští pátek poslední tři. Dohromady bude mít tedy sedm částí a vysoký bude šest metrů,“ přiblížil dílo Oldřich Rujbr. Celý hodinový stroj by měl být hotový 31. srpna, kdy se zahalí a bude čas dva týdny na dolaďování případných problémů. 18. září je slavnostní odhalení.

Z hodin vypadne první kulka 18. září

Od druhé poloviny září bude mít tedy Brno další dominantu, která by měla připomínat vítězství Brňanů nad Švédy v 17. století. Každý den přesně v jedenáct hodin vypadne ze stroje skleněná koule, kterou si budou moci šťastlivci nechat.

„Ta první bude umístěna na hrad Špilberk, ale jinak to bude lákadlo pro veřejnost. Pokaždé vypadne z jiného otvoru, takže bude záležet, kam dá kdo ruku,“ prozradila Petra Kačírková. Koulí by v hodinovém stroji mělo být vždy dostatek. Zásobník se totiž bude několikrát za rok doplňovat.

Hodiny, které ještě nestojí, vzbuzují mezi Brňany různé názory už teď. Někteří je vidí jako unikátní dílo, druzí jako další důvod, proč se alespoň slovně strefovat do náměstí Svobody. Vedle kašny a letos nové písečné pláže, jsou i hodiny terčem nelibých přívlastků.

„Myslím, že je brzo soudit něco, co ani nestojí. Lidé se ani neměli možnost seznámit s tou hlavní myšlenkou propojení hodinového stroje s brněnskou historií. Uznávám, že tvar je nestandardní, ale myslím si, že to bude zajímavý architektonický prvek, který může dát Brnu zase další tvář,“ obhajovala projekt Petra Kačírková.