Policie se začala zabývat možnou korupcí na hodonínské radnici

Hodonín- Korupce se měl před více než rokem dopustit tehdejší starosta Lubor Šimeček, když s jednou z firem, které chtěly ve městě postavit fotovoltaickou elektrárnu, domlouval, jak vyhrát ve výběrovém řízení. Samotného Šimečka policie nevyšetřuje, zatím jenom zkoumá, jestli ke korupci skutečně došlo.

Bouři na hodonínské radnici rozpoutala začátkem roku anonymní nahrávka. Tehdejší starosta Lubor Šimeček na ní domlouvá s firmou Patria Verde nadstandardní podmínky ve výběrovém řízení na stavbu fotovoltaické elektrárny na Pánově.

Závažné obvinění připravilo Šimečka o křeslo starosty i o veškeré funkce v jeho domovské ODS. Jediné trestní oznámení ovšem podal on sám. Nahrávka ho údajně měla poškodit. Vyšetřování pro pomluvu ale policie odložila. Místo toho se teď zabývá samotnou korupcí. „Vyšetřování jsem opět zahájili, nevyšetřujeme ale žádnou konkrétní osobu,“ řekl mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek.

Bývalý starosta se teď naplno věnuje své původní profesi lékaře. O novém policejním vyšetřování zatím neví. Celá kauza podle něj byla účelně vytvořená, aby byl odstraněn z čela radnice. „Zřejmě měl někdo málo prostoru a uspěl, protože kauza účel splnila, já jsem šel z cesty a tím je to asi uzavřené,“ vyjádřil se k případu Lubor Šimeček.

Věc je uzavřená i pro hodonínskou ODS. Šimečkovým odchodem ze strany pro ni případ skončil. Přesto některé její politiky policie v této souvislosti vyslýchala. „Policie od nás dostala ty materiály, které jsem měli k dispozici i my. Pro nás je to uzavřená záležitost, pan Šimeček v našich řadách není a od jara už není ani členem ODS,“ řekla předsedkyně ODS na Hodonínsku Alena Venhodová.

Lubor Šimeček se chce na radnici letos zase vrátit. Pro podzimní komunální volby vytvořil vlastní kandidátku a doufá, že se mu podaří aspoň nějakou funkci získat.