Vládní škrty se mají dotknout i rozvojových projektů v regionu

Brno - Podraz na kraje – tak mluví jihomoravský hejtman Michal Hašek o rozhodnutí vlády škrtnout peníze, kterými stát spolufinancoval evropské rozvojové projekty. Vláda včera rozhodla, že od roku 2011 obcím, krajům a institucím na tyto projekty přispívat nebude. V příštím roce to může znamenat výpadek dvě miliardy korun. Hašek kritizuje, že tento svůj záměr vláda hejtmanům tajila a neprojednala ho s nimi. Jen v Jihomoravském kraji se tak v nejistotě ocitá nejméně pět set chystaných projektů.

Plánované investice

Na kompletní opravu čeká třeba dlážděná cesta vedoucí od Popůvek k brněnskému automotodromu, průtah obcí Ratíškovice nebo havarijní most v Modřicích.

Na penězích z rozvojového fondu jsou závislé i plánované přestupní terminály pro hromadnou dopravu ve Veselí nad Moravou a v Kyjově. V Zastávce u Brna například žádají o dotaci pro centrum celoživotního vzdělávání, ve Slavkově u Brna chtějí zaplatit napoleonskou expozici.

Projekty, které uspějí s žádostí o dotaci, zaplatí Regionální operační program EU - 85 % nákladů. Sedm a půl procenta zaplatí sám žadatel, tedy většinou obec nebo kraj, a stejným podílem dosud přispíval také stát. Pokud stát nepošle nic, může to některé projekty zkomplikovat, některé dokonce odsoudit k záhubě.

Reportáž Petra Malého (zdroj: ČT24)

S penězi z EU a od státu v roce 2011 počítají třeba silničáři. Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje se chystá za tyto prostředky opravit 25 kilometrů nejponičenějších silnic a čtyři mosty.  Silničáři ale doufají, že co nezaplatí stát, dorovná kraj nebo úvěr z Evropské investiční banky a opravy se nakonec nezbrzdí.