Před zlínskou zoo se rozhořel spor provozovatelů parkovišť

Zlín - ZOO Lešná – jeden z nejpopulárnějších turistických cílů ve Zlínském kraji. Před branami zahrady se ale odehrává skrytý boj. Konkrétně boj o parkoviště. Dva provozovatelé oficiálních parkovacích ploch, Technické služby Zlín a společnost RCL, se tvrdě ohrazují proti praktikám nového provozovatele parkoviště na zelené ploše nedaleko hlavního vchodu do ZOO. Ten začal svou živnost provozovat krátce po velikonočních svátcích a pro oficiální parkoviště se tak stal vážným konkurentem. A v tom je problém – oba oficiální provozovatelé tvrdí, že nové parkoviště odporuje územnímu plánu Zlína, tudíž je nelegální.

„Provozuje parkování na ploše, která není vyňata ze Zemědělského půdního fondu a která je začleněna do orné půdy,“ upozornil náměstek zlínské primátorky Miroslav Šenkýř (ODS). Nájemce parkoviště ale argumentuje jednak smlouvou uzavřenou s majitelem pozemku, ale i povolením, které údajně má a předložil ho i Živnostenskému úřadu. „Kdybych ho neměl, tak tam nejsem. Mám dokumenty, které umožňují lidem tam parkovat,“ podotkl Pavel Šenkyřík ze společnosti Zbrojovka ZTM.

Bohužel boj o zákazníky se začíná vyhrocovat. U nového parkoviště byly opakovaně zničeny dopravní značky, v noci si konkurenti navzájem ničí vjezdy na parkoviště a podle obsluhy nového parkoviště už také došlo k fyzickému napadení. „My jsme měli ceduli Nejlevnější parkování. Oni vešli na pozemek, chtěla jsem jim v tom zabránit, tak mně napadli,“ říká mladá dívka, která na novém parkoviště pracuje.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

Teď bude vše řešit Živnostenský úřad. Provozovatelé parkovišť totiž na sebe navzájem podali podněty ke správnímu řízení. „I oficiální provozovatelé využívají k parkování ornou půdu, tedy dělají přesně to, co nám sami vytýkají,“ tvrdí Pavel Šenkyřík ze společnosti Zbrojovka ZTM. "Na rozdíl od Zbrojovky ZTM ale orná půda je využívána  jen v naprosto krajních případech, kdy nestačí 600 parkovacích míst. A nejpodstatnější je fakt, že návrh nového územního plánu už tuto půdu registruje nikoliv jako ornou, ale jako užitkovou, vysvětluje Miroslav Šenkýř (ODS) ze zlínské radnice.

Kdy správní řízení skončí, není známo. Stejně jako výše hrozících pokut.