Celníci odhalili ve Šlapanicích u Brna padělatelskou dílnu

Šlapanice (Brněnsko)  - Celníci odhalili minulý čtvrtek v rodinném domě ve Šlapanicích u Brna padělatelskou dílnu. Zajistili v ní deset šicích strojů, dvě zařízení na nanášení barev na textil a stroj na nažehlování log a symbolů světově známých výrobců sportovních oděvů. Česká televize o zásahu celníků informovala už v pátek. Dnes celníci potvrdili, co na místě zásahu našli. Kromě padělatelské dílny zabavili padělky nejrůznějšího zboží za dva miliony korun.

Mobilní hlídka celníků nejprve ve čtvrtek zajistila při namátkové kontrole dodávku vietnamského trhovce, v níž se našlo přes 500 padělků textilního zboží. Jeho prodejem by majitelům autorských práv vznikla škoda přibližně 800 tisíc korun.

Při vyšetřování vzniklo podezření, že cizinec má ve svém rodinném domě ve Šlapanicích padělatelskou dílnu. Při domovní prohlídce celníci v objektu nalezli dalších 1 800 padělků textilního zboží za 1,2 milionu korun.

Velkým úspěchem je podle Temňákové odhalení padělatelské dílny. Kromě mnoha strojů v ní celníci našli 81 kusů šablon, s jejichž pomocí se barvou vyráběla loga známých firem na mikinách a tričkách. Zabaveno bylo i značné množství nášivek a štítků s názvy a logy světově známých firem.

V době domovní prohlídky se v domě nacházelo 11 Vietnamců, z toho tři děti. Celníci na případu dále pracují. Cizincům hrozí obvinění z porušování práv k duševnímu vlastnictví.