Stanislav Juránek: Pokud se stanu senátorem, stáhnu se z vedení kraje

Brno - Nové vedení Jihomoravského kraje, na kterém se včera definitivně shodli noví koaliční partneři, možná za pár měsíců dozná změn. Podle dohody má po boku dosavadního hejtmana Michala Haška (ČSSD) stát nový druhý muž kraje Stanislav Juránek (KDU-ČSL). Jako 1. náměstek bude statutárním zástupcem hejtmana. Otázkou je, na jak dlouho.

Lídr jihomoravských lidovců Stanislav Juránek totiž kandiduje v říjnových senátních volbách. Oblíbený lidovecký politik, který sice nepomohl KDU-ČSL do sněmovny, ale získal 15 tisíc preferenčních hlasů, má přitom velké šance uspět a získat senátorský post. Po senátních volbách se tak může ocitnout v podobné situaci jako Michal Hašek po těch sněmovních. Ten se rozhodoval mezi poslaneckou funkcí a křeslem hejtmana a nakonec se rozhodl, že dokáže zvládnout obě.

V případě Juránka zřejmě podobné dilema nehrozí. České televizi se dnes vůbec poprvé jednoznačně vyjádřil k případné kolizi funkcí: „V okamžiku, kdy zjistím, že tyto dvě funkce nejde sloučit, tak se jedné z nich vzdám. Srdce mě sice vždycky táhne víc ke kraji, ale tady bych viděl zodpovědnost vůči KDU-ČSL i voličům z tohoto obvodu, pro které bych chtěl něco udělat. Určitě budu chtít být tam, kde je to pro ně lepší, takže to rozhodnutí bude patrně pro Senát,“ řekl Stanislav Juránek a zároveň dodal, že ale nechce výsledek senátních voleb předjímat a že se rozhodně nestaví do role vítěze.

Rozhovor se Stanislavem Juránkem (KDU-ČSL) (zdroj: ČT24)

Z pozice vicehejtmana by ovšem Juránek zřejmě neodešel okamžitě. „Pokud se senátorem stanu, zcela určitě nebudu skládat funkci na kraji hned v prvních fázích, protože to na čem jsme se koaličně dohodli, je třeba uskutečnit,“ vysvětluje Juránek. Složení nové krajské rady prý s podobnými možnostmi počítá, protože náměstků, kteří mohou v budoucnu zastupovat hejtmana je více. Zda by Juránek zůstal alespoň v pozici krajského radního anebo by se z vedení kraje stáhl úplně, prý zatím nedokáže předpovědět.

Stanislav Juránek se v minulosti netajil, že se mu nezamlouvá souběh funkce hejtmana a poslaneckého mandátu u Michala Haška. Ten po měsíci váhání, během kterého se rozpadla původní krajská koalice s ODS, dospěl k rozhodnutí, že jako poslanec a hejtman zároveň bude kraji dvakrát víc prospěšný. „KDU-ČSL nechce nikoho kádrovat, ale já mám zkušenost hejtmana a ta říká, že dělat dobře hejtmana i poslance nejde. Jsou věci, které nejde řídit telefonem na dálku,“ řekl Juránek České televizi na konci června 2010 v době probíhajících koaličních jednání.