SERIÁL: Loď Alberta Fikáčka z PET lahví doplula na Korsiku

Itálie - Albert Fikáček úspěšně přeplul svůj první úsek z italského Piombina na Korsiku na lodi z PET lahví, kterou si sám vyrobil. Kromě menších trablů s motorem a dvoumetrovými vlnami proběhla plavba bez problémů. Na svou cestu se chtěl student managementu a psychologie původně vydat ze San Vincenza. Na pláži ho ale kontrolovala italská policie a nepovolila kapitánovi plastové lodi odplout, protože loď není certifikovaná. Svou plavbu tedy Albert Fikáček zahájil několik kilometrů od města Piombino v neděli večer.

„Jel jsem schválně přes noc, aby mě italští policisté neviděli. Kvůli tomu jsem měl také spuštěnou stěžeň a zapnutý motor. Kdyby mě uviděli, tak mě hned doženou a mohli by mi další plavbu zakázat,“ popsal svůj výlet Albert Fikáček.

Ke konci úseku dobrodruhovi vypadl motor. Vlny byly totiž tak velké, že mu  do něj natekla voda. „Měl jsem velké štěstí. Kolem pluli Češi a ti mě odtáhli do přístavu. Tady teď čekám, až bude mít místní mechanik čas se na můj motor podívat,“ posal svou situaci odvážný mořeplavec.

Rozhovor s Albertem Fikáčkem (zdroj: ČT24)

Albert Fikáček teď musí čekat v malém městečku Macinaggio, než bude jeho motor opravený. Pak se vydá na další část své vysněné cesty po Středozemním moři, která povede kolem hranic Tunisu a Alžíru, směr ke Španělsku. „Ve Španělsku pak budu rok studovat v rámci programu Erasmus. Trasu bych proto chtěl zvládnout za měsíc, protože nechci přijet do školy pozdě,“ řekl už dříve Fikáček.

Jeho polohu i zdravotní stav hlídá kamárad Silvestr Tkáč v Brně. Pomocí GPS sleduje aktuální polohu lodě a jednou za pár dní se spojí i telefonicky. Prostřednictvím zařízení, které funguje přes satelit, si navíc může mořeplavec i zavolat pomoc.

Akutální poloha

Aktuální poloha lodě:  Korsika GPS: N 42.96301 E 9.45414

Vichr II. má za sebou: 65 NM = 120 km

Stav posádky: V pořádku

Ohrožení posádky: minimální

Počasí: proměnlivý vítr 5kt,  výška vln do 0,5m, teplota 20°C

Trasa, po které chce Albert Fikáček plout z Itálie do Španělska
Zdroj: ČT24/ČT Brno