Brněnská přehrada se ponořila do ticha

Brno - Oblíbená rekreační zóna Brněnská přehrada nedávno utichla. Může za to nová vyhláška, kvůli které se v podnicích na Přístavní ulici musí úderem desáté hodiny večer vypnout hudba. A to i uvnitř podniků. Podnikatelům se to nelíbí, a proto si na vyhlášku stěžovali brněnským radním. Ti ji navrhli zmírnit. Impuls ke změně vyhlášky ale musí vzejít od zastupitelů Brna-Bystrce.

Přístavní ulice je místem, kam pravidelně vyrážejí za zábavou nejen místní, ale i turisté. Od konce července tam ale v nočních hodinách musí veškerá hudba kvůli protihlukové vyhlášce utichnout. Nejenom na venkovních zahrádkách, ale i uvnitř barů, restaurací a diskoték.

Podnikatelům se nové podmínky nelíbí, lidem se totiž podle nich v podnicích bez hudby sedět nechce. „Připadá mi to opravdu diskriminační. Na ostatních ulicích taková vyhláška neplatí. Lidé tu nechtějí sedět potichu jako v kuchyni. Když vypnete hudbu, všichni se zvedají a jdou domů,“ postěžoval si provozní jednoho z podniků David Martinec. S ním souhlasí i číšník nedaleké hospody Aleš Pařil: „S tím, jak vyhláška platí, nemůžeme fungovat. Je to špatné. Navíc ulicí večer procházejí městští policisté. A když přijdou dovnitř, lidi odcházejí.“

Reportáž Daniely Vajbarové (zdroj: ČT24)

Podnikatelé se rozhodli sepsat proti vyhlášce petici. Stížností se tento týden zabývali brněnští radní, kteří se shodli na tom, že by se vyhláška měla zmírnit. „Provozovatelé musejí samozřejmě udělat všechno pro to, aby se hluk, který bude uvnitř toho prostředí, nedostával ven. Pokud ale tohle zajistí, tak nevidíme problém v tom, aby se lidé chodili na přehradu bavit i po dvaadvacáté hodině. Vždyť je to místo k zábavě přímo určené,“ uvedl náměstek primátora Martin Ander (SZ).

Zákaz veřejné produkce hudby se nelíbí ani návštěvníkům. „Já jsem tady byl naposledy na ohňostrojích a docela mě to překvapilo. Když jdeme s kamarády na diskotéku, většinou přijdeme až po desáté. Dřív to prostě nemá cenu,“ kroutil nechápavě hlavou návštěvník Brněnské přehrady Lukáš Foret.

Změnu vyhlášky mohou iniciovat zastupitelé Brna-Bystrce. Právě ti striktní vyhlášku téměř jednohlasně odsouhlasili. „Obecným zájmem městské části je, aby veřejný pořádek nebyl narušován a aby občané měli podmínky pro klidný a spokojený život. Možná by to nebylo tak přísné v centru města,“ vysvětlil stanovisko bystrckých zastupitelů místostarosta Jiří Altman (ČSSD).

Záležitostí se budou zastupitelé Brna-Bystrce zabývat na dalším jednání. To se koná příští čtvrtek. Případná změna vyhlášky by se vztahovala až na následující sezónu.