U jeskyně Výpustek lidé zblízka poznávali netopýry

Moravský kras - Sobotní noc po celé Evropě patřila netopýrům. Také u jeskyně Výpustek v Moravském krasu měli lidé jedinečnou možnost naprosto zblízka poznat, jak vypadají některé z celkem dvaceti sedmi u nás žijících druhů těchto vzácných zvířat.

Nejoblíbenější ložnicí a obývacím pokojem zároveň je pro netopýry jeskyně a právě v Moravském krasu mají ubytovacích možností dostatek. Protože ale do svého soukromí moc rádi návštěvy nepouští, k seznámení s nimi tu byla sobotní Noc netopýrů. „Je to popularizační akce, která má lidem ukázat, jak je netopýr vzácné zvíře, které musíme chránit,“ vysvětluje Miroslav Kovařík, jeden z organizátorů akce.

Program byl rozdělený na tři části, lidé si nejdříve mohli i s odborným výkladem prohlédnout jeskyni Výpustek, potom zhlédli přírodovědný film o netopýrech a po této ochutnávce je už před jeskyní čekalo stanoviště, kde jim odborníci naživo v rukou předvedli celkem osm druhů netopýrů. Ti se ale nemuseli obávat, že by v zajetí skončili definitivně. „Všichni netopýři se vrátí do Kateřinské jeskyně, kde jsme je nachytali, a ještě během sobotního večera je vypustíme zpátky,“ slíbil Jan Zukal z Ústavu biologie obratlovců, který o netopýrech během večera přednášel.

Všechny druhy netopýrů jsou v České republice přísně chráněné, i u nás se bohužel už objevily první případy takzvaného syndromu bílého nosu, nemoci, která loni v Americe skolila více než milion netopýrů.


Reportáž Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)