Muži, kteří ubili k smrti domnělého zloděje, dostali devět a devět a půl roku vězení

Brno - Krajský soud dnes vynesl rozsudek nad sedmi muži, kteří se rozhodli vzít spravedlnost do svých rukou. Na konci září loňského roku vtrhli do domu Josefa Elsingera na Svitavsku, aby od něj zjistili, kam zmizel bagr jednoho z nich. Napadený muž při útoku vdechl krev se zvratky a udusil se. Mezi útočníky byl i policista ze Svitav. Nejtvrdší tresty dostali hlavní organizátoři - devět a devět a půl roku s ostrahou. Další čtyři lidé odešli s podmínkou.

Za hlavního viníka označil soud Pavla Leflera – majitele ukradeného bagru, který celou trestnou výpravu zorganizoval. Přesto o půl roku delší trest, tedy 9,5 let vězení, udělil Stanislavu Michkovi, který v době útoku pracoval jako policista. Právě on podle výpovědi svědků zasadil oběti několik ran.

Narozdíl od něj ale organizátor Lefler několikrát zopakoval, že celého incidentu lituje a jeho obhájci poukazovali i na to, že okamžitě když zjistil, že svázaný muž zkolaboval, zavolal záchranku a pokoušel se o resuscitaci. Soud tyto polehčující okolnosti zohlednil

Štefanie Prchálková o vraždě svého bratra (zdroj: ČT24)

Poslední nepodmíněný trest stihl otce organizátora – 3,5 roku za to, že se jako důchodce překvapivě aktivně podílel na celé výpravě. Ostatní čtyři komplicové odešli jen s podmínkou.

Celý případ se odehrál před necelým rokem, na Den české státnosti 28. září. Rodinu se čtyřmi dětmi napadla po obědě pětičlenná skupina mužů. Dva z nich měli obušky v ruce. Cílem jejich předem připravené akce byl třiatřicetiletý muž, kterého z domu odvlekli, naložili do nákladního auta, tam ho svázali provazem do kozelce a pak odvezli pryč. Když zastavili, Pavel Lefler a bývalý policista Stanislav Michek muže podle obžaloby tloukli do obličeje, čímž mu způsobili vícečetné oděrky a krevní výrony v obličejové části hlavy, trupu a končetinách. Následky zranění byly fatální - muž se udusil žaludečními šťávami a krví, nepomohla mu první pomoc ani záchranka.

Rodina, pro jejíž život podle zmocněnkyně událost znamenala silnou finanční a psychickou újmu, uplatňuje více než milionovou náhradu škody. „Potom uplatňují pravidelný důchod přesahující výši 12 tisíc, což odpovídá mzdě oběti,“ uvedla již dříve u soudu zmocněnkyně rodiny Klára Kalibová. A soud jí dal za pravdu. Dva z hlavních organizátorů musí rodině ubitého zaplatit milion dvě stě padesát tisíc korun.

Policie prozatím krádež bagru a dodávky, která stála na začátku tohoto případu, stále neuzavřela a pachatele stále hledá.

Stavební technika, kvůli které muže ubili, zmizela 26. žáří v Bělé nad Svitavou. Policie o několik dní později našla v lese na Blanensku automobil, na kterém byl bagr převážen. „Nalezená avie byla v ohořelém stavu a nedaleko místa nálezu byly policií zajištěny i části registrační značky, patřily právě odcizené avii,“ uvedla tehdy mluvčí svitavské policie Anna Štegnerová.