V Brně vyroste nové divadlo

Brno - Budoucí Divadlo na Orlí má ode dneška položený základní kámen. Stavba hudebně-dramatické laboratoře brněnské JAMU přitom začíná po šestiletém úsilí. Proti modernímu divadlu totiž od začátku bojoval sousedící řád minoritů, připomínky měli i památkáři.

„Máme strach, aby nová moderní budova korespondovala s místem ztišení se a klidu,“ řekl České televizi Radovan Beck, správce majetku minoritů. „V případě, že by se naše duchovní zázemí natolik zhoršilo, budeme uvažovat, že zavřeme brněnský konvent,“ doplnil provinční ministr Bohdan Sikora.

Magistrát slibuje novému divadlu jednoznačnou podporu. „Jsme si vědomi výjimečnosti a důležitosti Janáčkovy akademie ve vzdělávacím systému ve městě i v celé ČR. Projekt výstavby Divadla na Orlí přinese akademii i městu oboustranný prospěch,“ prohlásil primátor Roman Onderka.

Prorektor JAMU Václav Cejpek o vzniku nového studentského divadla (zdroj: ČT24)

Hudebně-dramatická laboratoř by měla sloužit studentům připravujícím se na profesionální kariéru. Vybavení divadla slibuje použití špičkových technologií, především zvukové a světelné. Kulturnímu Brnu má nabídnout novou variabilní scénu mladého umění.

Návrh moderní budovy je dílem architektů Pavla Rady a Milana Raka, kteří za tento projekt získali v roce 2007 mezinárodní ocenění.