Budoucnost Slovanské epopeje zůstává nejasná

Moravský Krumlov  - Dvě protichůdná rozhodnutí o tom, zda má být epopej  převezena z Moravského Krumlova do Prahy, vytvořila podle krumlovského starosty Jaroslava Mokrého (ODS) patovou situaci. Znojemský soud sice ve čtvrtek rozhodl, že Moravský Krumlov musí dílo vydat, nadále je ale platné rozhodnutí Městského úřadu Moravský Krumlov, který na žádost Muchova syna Johna zakázal manipulaci s epopejí.

John Mucha se domnívá, že Praha tím, že nepostavila výstavní pavilon pro epopej, nenaplnila podmínky darovací smlouvy, kterou obrazy získala. Proto podle něj není zřejmé, komu vlastně patří.

Úředníci z Moravského Krumlova proto zakázali stěhování díla. Praha se proti tomu odvolala. Pří se zabývá jihomoravský krajský úřad, který nejpozději do počátku listopadu rozhodne, zda je správní rozhodnutí Krumlova v souladu se zákonem.

„Předběžné opatření Městského úřadu Moravský Krumlov stále platí. Soud jej nezrušil. Pokus o přestěhování epopeje by mohl být proto patrně považován za trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí,“ řekl starosta. Znojemský soudce Roman Vystrčil, který nařídil, aby Moravský Krumlov Praze epopej vydal, dnes potvrdil, že jeho verdikt se netýká správního řízení ve věci.

Podle soudního verdiktu má město umožnit stěhování díla od úterý. Je ale otázkou, zda se začne stěhovat. Praha zatím vedení krumlovské radnice v tomto směru nekontaktovala. Moravský Krumlov proto zítra epopej opět otevře veřejnosti. „Zítra se otevře naprosto běžně, protože my nemáme žádnou zprávu od Galerie hlavního města Prahy,“ upřesnil krumlovský starosta.

Soudní rozhodnutí vedení Krumlova kritizuje. Soudce prý rozhodl předčasně bez toho, aniž by měl vyjádření města. Ve verdiktu nezohlednil správní řízení u jihomoravského krajského úřadu ani to, že ze strany Muchovy rodiny byl podán návrh na dodatečné projednání dědického řízení, v němž chtějí nárokovat vlastnictví epopeje. Moravský Krumlov se proti rozhodnutí patrně odvolá.