Bezdomovci ze Znojma reprezentovali Českou republiku na MS ve fotbale

Znojmo - Sen mnoha kluků se splnil dvěma fotbalistům ze Znojma. Zahráli si za Českou republiku na mistrovství světa ve fotbale. Do národního výběru se ale nedostali ani náhodou ani omylem, zato překvapivě kvůli nepřízni osudu. Reprezentovali nás totiž na světovém šampionátu bezdomovců - základní podmínkou nominace tedy byla absence střechy nad hlavou.

Dvaadvacetiletý Tomáš Řehák je bez domova od února, kdy s ním jeho rodičům došla trpělivost. Jak sám přiznává, můžou za to mimo jiné útěky ze školy a krádeže: „Začalo to už dřív, já jsem byl i v psychoterapeutickém centru pro děti v Kroměříži, bylo to za záškoláctví, do školy jsem nechodil už v sedmé osmé třídě. Pořád jsem utíkal a vyvrcholilo to v učňáku, když mě vyhodili.“ Druhý reprezentant, Petr Petkov, se bezdomovcem stal doslova ze dne na den. „V půlce června mi skončila nájemní smlouva, tím jsem se ocitl prakticky na ulici, neměl jsem kam jít, spal jsem po kamarádech,“ vypráví šestatřicetiletý muž.

Oba však  dostali novou životní šanci – a to dokonce přímo reprezentovat naši zemi na fotbalovém Mistrovství světa bezdomovců, odkud se právě vrátili. V podstatě z ulice až do brazilského Ria de Janeira se podívali hlavně díky podpoře znojemského azylového domu a občanského sdružení Sananim, které českou reprezentaci zaštiťuje. „Probíhá národní kvalifikace, a to mezi organizacemi v oblasti sociálních služeb – azylové domy, komunity pro drogově závislé, různé formy naděje a podobně,“ vysvětluje trenér národního týmu Jiří Siňar.

Češi se zúčastnili fotbalového Mistrovství světa v Brazílii (zdroj: ČT24)

Fotbalisté skončili v polovině výsledkové listiny

Na turnaji naši nakonec neudělali ostudu - mezi týmy z více než čtyřiceti států skončili třiadvacátí. Pro většinu reprezentantů byl ale obrovský zážitek už jen podívat se do Brazílie, jež příznačně dala světu mnoho osobností, které mají zkušenosti s fotbalovými začátky v ulicích, na plážích a předměstích. „Já jsem u fotbalu odmalička a vždycky jsem si chtěl za reprezentaci zahrát, což se mi teď splnilo. I když je to trochu jiná reprezentace, ale mně to nevadí,“ popisuje Petkov.

V případě mistrovství světa bezdomovců, které se letos konalo už poosmé, je nejdůležitější hlavní poselství šampionátu. Tedy to, že každý rok dává tisícům lidí z celého světa šanci stát se součástí týmu, často zapomenout na drogy nebo alkohol a změnit své životy, získat zpět svou důstojnost a respekt, to vše prostřednictvím kulatého míče a pozitivní síly hry, jež spojuje lidi po celém světě. „Vrátil jsem se zpátky do reálného života, takže bych měl hledat práci, možná zkusit angažmá v nějakém fotbalovém klubu, uvidíme no…,“ uzavírá s nadějí v hlase Řehák.

Inspirací pro české fotbalisty bez domova může být dvacetiletý útočník Bébé, který letos obléká dres slavného Manchesteru United. Ten přitom ještě nedávno žil na ulici a reprezentoval Portugalsko na juniorských šampionátech bezdomovců. Na začátku letošního léta podepsal smlouvu s Guimaraesem, který za něj v srpnu dostal od Manchesteru 7,4 milionu liber (asi 223 milionů korun).