Zlínská radnice zažívá zemětřesení, ve Vsetíně se čeká comeback Jiřího Čunka

Zlín - První koalicí, která na radnicích Zlínského kraje vznikla, je koalice v krajském městě. Tamní radnice zažila skutečné zemětřesení. Volby vyhrála TOP 09, občanští a sociální demokraté obsadí místa v opozičních lavicích. Neúspěch ODS ve volbách znamenal i konec pro dosavadní primátorku Irenu Ondrovou, ta v reakci na výsledky voleb opustila i místo řadové zastupitelky.

Zlín

Koaliční smlouvu ve Zlíně zřejmě uzavřou TOP 09, STAN, M.O.R., KDU-ČSL, Věci veřejné a Zlínské hnutí nezávislých. Všechny subjekty už podepsaly společné prohlášení. Vítěz voleb TOP 09 a STAN obsadí jedenáct křesel, M.O.R získal sedm mandátů. Stejný počet má i třetí ČSSD. ODS obsadí šest křesel. Lidovci a komunisté tři, po dvou mandátech mají ZHN a Věci veřejné.

Vsetín

Velkou naději na comeback má ve Vsetíně Jiří Čunek (KDU-ČSL). Lidovecký senátor býval oblíbeným starostou. Pozornost v minulosti vyvolal přestěhováním romských obyvatel ze zchátralého pavlačového domu v centru města na periferii, jeho kariéru šéfa KDU-ČSL a místopředsedy vlády poznamenala aféra kvůli údajnému půlmilionovému úplatku, který měl přijmout ještě jako starosta Vsetína. Vinu mu soud neprokázal. Jiří Čunek neztratil popularitu ve svém městě. Teď by se mohl vrátit do křesla starosty. Získal od voličů absolutně největší podporu ze všech kandidátů, více než 4 400 preferenčních hlasů. Komunální volby ve Vsetíně ale těsně vyhrála ODS. Získala 18,43 procent, což je o pouhé tři setiny procenta více než KDU-ČSL. Občanští demokraté jdou do vyjednávání o budoucí koalici s požadavkem mít v čele města svého člověka, nejspíše lídryni kandidátky a současnou místostarostku Ivetu Táborskou.

V Kroměříži propadla Šojdrová, starosta Malý bojuje o senát

Překvapením komunálních voleb v Kroměříži je propad bývalé poslankyně a úřadující předsedkyně KDU-ČSL Michaely Šojdrové. I ona byla na kandidátce do zastupitelstva Kroměříže. Stejně jako v senátorském boji v Kutné Hoře ale neuspěla a do zastupitelstva svého města se z osmého místa nedostala. 

Volební výsledek v Kroměříži znamenal radost pro ČSSD. Získala 20,2 procent před druhou ODS se 14,9 procent. Nejúspěšnější kandidátkou se podle počtu hlasů stala europoslankyně Olga Sehnalová. K tomu, zda na postu starosty vystřídá svého stranického kolegu Miloše Malého, se zatím nevyjádřila.

Starosta Malý má šanci dostat se za ČSSD do senátu. Ve druhém kole se utká s oblíbeným starostou nedalekého Holešova Zdeňkem Janalíkem z ODS. Ten senátorský post obhajuje. Jako starosta ve volbách uspěl, ODS zvítězila v Holešově s výsledkem 28 procent. Nedávné přestěhování obyvatel zchátralé kolonie ve Školní ulici do kontejnerových bytů na okraji města starostu Janalíka o sympatie voličů nepřipravilo.

Uherské Hradiště

Remízu mezi občanskými a sociálními demokraty přinesly komunální volby v Uherském Hradišti. ODS v nich získala 24,7%, to je o necelá dvě procenta více než ČSSD. Oproti minulým volbám si ODS pohoršila o tři zastupitelská křesla. Bude jich tak mít sedm, stejně jako ČSSD. Dvoučlennou koalici by mohly sestavit pouze tyto dvě strany, všechny další kombinace už předpokládají spojení alespoň tří subjektů. ODS bude podle lídra Květoslava Tichavského jednat nejprve s TOP 09 a s lidovci. Změna starosty byla jistá už před volbami. Dosavadní starosta Libor Karásek z ODS svůj post znovu obhajovat nehodlal.