Unikátní digitální varhany začnou doprovázet mladé hudebníky z Brna

Brno - Žáci a studenti Základní umělecké školy ve Smetanově ulici v Brně mají od dnešního dne možnost používat nejmodernější digitální varhany, které nahradí starší a dosluhující nástroj. Digitální novinka se zařadí vedle nejstaršího píšťalového nástroje, který používal zakladatel školy Leoš Janáček již v roce 1881. Nové varhany poslouží především třicítce mladých umělců, kteří navštěvují obor Hra na chrámové varhany. Poslouží ale i při doprovodu houslistů, zpěváků a na koncertech školy.

Digitální varhany nahradily deset let starý nástroj, který už podle pedagogů dosluhoval. „Nově pořízené digitální varhany budou při výuce pro pedagogy skvělým pomocníkem a můžeme je využívat také pro menší koncerty, které pořádáme,“ shrnul využití nového nástroje ředitel školy Pavel Hamřík.

Z novinky jsou nadšeni i samotní pedagogové. „Digitální zvuk nových varhan je na takové úrovni, že zkušený muzikant, když se otočí zády, nepozná rozdíl od těch píšťalových,“ uvedla varhanice Dagmar Kolářová. Unikátní technologii nového nástroje vysvětlil Petr Čotek: „Zvuk byl nahrán nejdříve u klasického nástroje a digitální technologií vyluzovaný tón se své předloze přizbůsobuje, takže lidské ucho není schopné poznat rozdíl mezi skutečným nástrojem a zpracovaným digitálním zvukem.“

Pořízení digitálních varhan není pro hudební školy nejlevnější záležitostí. Kvalitní nástroje totiž stojí sta tisíce korun. Ze svého rozpočtu tak musela umělecká škola uvolnit sto tisíc korun. Rozdíl do výše dvě stě padesáti tisíc doplatil soukromý investor.