ODS rozhodne, kdo povede Brno

Brno - Jasno o tom, jaká koalice povede město, by mělo být dnes v Brně. Vedení brněnské ODS má hlasovat, k jaké variantě se nakonec přikloní - jestli k velké koalici s ČSSD nebo trojkoalici s lidovci a TOP 09. Odhadnout, kdo usedne v čele města Brna, je velice těžké. Povolební vyjednávání trvají v Brně už 17 dní a aspoň navenek není znát žádný posun. Od začátku jsou totiž karty jasně rozdané a všechny trumfy drží ODS.

ODS sice skončila ve volbách až druhá po ČSSD, ale pokud se spojí s partnery z KDU-ČSL a TOP 09, bude mít tato trojkoalice těsnou většinu a ODS primátora. Druhá varianta znamená pohodlnou většinu s ČSSD, ovšem sociální demokracie trvá na svém primátorovi. Za to nabízí ODS většinu v radě města.

Padne večer konečné rozhodnutí?

Od skončení voleb se na těchto variantách prakticky nic nezměnilo a ODS celou dobu jen zvažuje, na kterou stranu se nakonec přikloní. Volební lídr Robert Kotzian a šéf jihomoravské ODS Jiří Kadrnka prosazují trojkoalici. Místopředseda strany a šéf brněnské ODS Pavel Blažek zase velkou koalici. „Myslím, že zvolíme cestu trojkoalice. Situace na městských částech se uklidnila, ti lidé tam mají uzavřené koalice a už nebudou mít strach z nějaké pomsty sociálních demokratů, když s nimi nepůjdeme do koalice na magistrátu. To nahrává trojkoalici,“ řekl České televizi zdroj z vedení ODS, který si nepřál být jmenován.

„Vážně nevím, pro jakou variantu se rozhodneme, nicméně rozhodnout bychom se už měli, už je na čase,“ uvedl k dnešnímu večernímu jednání Pavel Blažek. Od 18 hodin se sejde klub zastupitelů ODS a v 19 hodin pak oblastní rada, na které by měli občanští demokraté o budoucí koalici hlasovat.

Sociální demokraté zůstávají v klidu

„Naše nabídka je stále stejná,“ shrnul člen vyjednávacího týmu Jeroným Tejc postoj brněnské ČSSD. Pomyslnou lavinu jednání a reakcí spustí až dnešní rozhodnutí ODS. Mnohem větší dopad bude ale mít případné schválení trojkoalice. Podle důvěrného zdroje z vedení strany by se ČSSD nenechala jen tak odstavit na druhou kolej. „Pokud ODS odmítne spolupráci s námi, začneme jednat i s jinými stranami a uvidíme, jak je trojkoalice pevná,“ naznačil následné kroky ČSSD zdroj České televize, podle kterého KDU-ČSL a TOP 09 v Brně zase nejsou tak jednotné v názoru na koalici s ODS. „Postoj naší strany je pevný. Chceme koalici s ODS,“ odmítla jakékoliv náznaky nestability v TOP 09 kandidátka na primátorku Irena Matonohová.