Palmy ze zámeckého parku v Lednici přezimují v katakombách

Lednice - Subtropické palmy a další teplomilné rostliny ze zámeckého parku v Lednici se s údery prvních mrazíků stěhují do teplejších depozitářů. Dvacítka zahradníků nyní finišuje se zazimováním všech rostlin, které by kruté mrazy nepřežily. Největší, téměř deset metrů vysoké palmy musí být přestěhovány do takzvaných katakomb lednického skleníku. Do tepla zamíří například ještě fuchsie nebo vavříny.

Se zimou v zámecké zahradě se mění i práce zahradníků, všechny subtropické rostliny, které mohly být přes léto venku, je nezbytné zazimovat. Dnes byly na řadě palmy, které dotváří exotickou a orientální atmosféru celého areálu zámku.

„Po areálu máme rozmístěno asi šedesát tropických palem. Nejstarší a největší má osmdesát let a měří přes devět metrů,“ popsal exotickou flóru zahradní architekt lednického parku Oto Bernad.

zahradní architekt Oto Bernad o zazimování palem (zdroj: ČT24)

Zámecký park v Lednici

Zámecký park v Lednici navazuje na areál zámku a je téměř pětisetletým nepřetržitým úsilím rodu Lichtenštejnů o vytvoření harmonického světa. Park je situován do geometrických útvarů s několika průzory tak, aby byly viditelné jeho dominanty. V průhledové ose je minaret, vodárna, umělá jeskyně aj. Záliba majitelů v cizokrajných dřevinách dala vzniknout unikátnímu souboru severoamerické flóry. Dominantou parku je i přes sto šedesát let starý skleník, který je technickou památkou.

zdroj: www.lednice.cz

K přestěhování nejtěžších kusů palem, vážících i přes jednu tunu, muselo tak po ránu nastoupit šest mužů, kteří za pomoci zahradního traktoru položili ty největší do podzemí zámeckého skleníku - do takzvaných katakomb. Zde díky systému podzemních proudů vody nikdy neklesne teplota pod bod mrazu. Pro svou velikost ale musí například palmy rodu trachycarpus zůstat v horizontální poloze - na výšku by se do podzemí skleníku nevešly.

I když by se mohlo zdát, že se začátkem zimy končí zahradníkům práce, opak je pravdou. „Na zimu se pouštíme do té spodní, přírodně-krajinářské části parku, kde začínáme s uklízením. Odstraňují se nálety, popadané větve, zkrátka klasická údržba porostů, jako je zmlazování a podobně,“ shrnul architekt Bernad.

Turistická sezóna nekončí v lednickém areálu ani v zimě. Návštěvníci se mohou ohřát v tropickém palmovém skleníku, který je v provozu každý víkend. Pokud navíc přijde mráz, lidem se nabízí možnost zabruslit si na tříkilometrovém okruhu zdejšího rybníku.