V Dolní Lhotě budou nové volby, lidovci tam na protest složili mandáty

Dolní Lhota - V Dolní Lhotě na Zlínsku se budou muset opakovat komunální volby. Dlouholetého lidoveckého starostu měla vystřídat kandidátka ODS. Jenže lidovci složili mandáty a počet zastupitelů tím klesl pod minimálních zákonem stanovených pět členů.

Podle úřední desky se ustavující zasedání nově zvoleného obecního zastupitelstva má konat tento pátek odpoledne. Bude ale nezvykle krátké. Zastupitelstvo totiž nebude usnášeníschopné.

Dosavadní poměr mandátů 4:3 ve prospěch lidovců se obrátil a navrch má ODS. Jenže kandidáti KDU-ČSL teď ohlásili svou rezignaci. Dosavadní lidovecký starosta Jaroslav Masař nabídl místo osobního jen společné písemné vyjádření: „Hlavní důvod našeho kroku je ten, že vítěz voleb, kandidátka ODS, nepřistoupila na to, aby se její lídr stal starostou na plný úvazek. Podle našich představ má starosta se svou obcí žít naplno, proto se má starosta podřídit obci a ne obec starostovi.“

Kandidátka na starostu Dolní Lhoty Marie Kráčalíková (ODS) (zdroj: ČT24)

„Já jsem na pozici ekonoma firmy. Tuto pozici jsem si budovala sedmnáct let. I když to bude znít možná sobecky, nehodlám se této pozice vzdát,“ řekla České televizi kandidátka na starostku za ODS Marie Kráčalíková. Je přesvědčena, že by povinnosti starostky zvládala. Zvlášť kdyby jí pomáhal dosavadní starosta v roli zástupce. Bojkot od lidovců nečekala.

Prohlášení KDU-ČSL z Dolní Lhoty

…lze stále ještě do roku 2013 čerpat peníze z EU, proto by bylo dobré, aby se na tyto aktivity obec zaměřila. Z tohoto důvodu si Dolní Lhota nemůže dovolit experimentovat ve fungování statutárních orgánů obce. Věříme, že pochopíte náš postoj, který není žádným gestem, ale snahou o stabilní rozvoj Dolní Lhoty

„Výsledek voleb mě velmi překvapil, protože jsem netušila, že opravdu občané mně dají tolik hlasů a že mě v takové míře podpoří. A proto je mi z toho teď opravdu velice smutno,“ dodala Kráčalíková.

Nové volby vyhlásí ministerstvo vnitra zřejmě začátkem příštího roku. Do té doby zůstane v čele obce dosavadní starosta.