Vězeň, který uprchl z prostějovského soudu, je v rukou policie

Brno - Policie po čtrnácti dnech dopadla uprchlého vězně Jiřího Peška z Brna. Pešek utekl justiční stráži z budovy Okresního soudu v Prostějově, kde měl ten den stání. Během svého útěku si opatřil zbraň, auto a snažil se maskovat. Osudnou se mu stala „hloupá“ chyba – skradeným  automobilem projel v šest hodin ráno na červenou křižovatku nedaleko Lužáneckého parku. Policisté se za ním pustili a dostali ho. Překazlil mu tak útěk do Itálie.

„S kradeným autem začal policistům ujíždět, když auto při honičce nabroural, začal utíkat po svých,“ pospal akci Marin Kotlán z brněnského městského ředitelství PČR. Při zadržení u něj policisté našli tři plynové pistole, dva nože, mobilní telefony, dalekohled a peníze. 15000 korun a 1500 euro. „Po celou dobu, kdy byl na útěku, pobýval v centru Brna a vydával se za Slováka,“ dodal Kotlán.

Jednatřicetiletý recidivista Pešek byl opakovaně ve vězení za majetkovou trestnou činnost. Loni v srpnu byl odsouzený k pětiletému trestu ve věznici s ostrahou. V den Peškova útěku dopoledne se na Okresním soudu v Prostějově  projednávalo jeho další provinění – úvěrový podvod a padělání veřejné listiny.

Marin Kotlán z brněnského městského ředitelství PČR popisuje akci (zdroj: ČT24)

Prostějovský soud sice od vynesení souhrnného trestu upustil, Peškovi se ale zřejmě nechtělo vracet se zpět do věznice. Kolem 14. hodiny uprchl z eskortní místnosti poté, co vykopl mříže na okně a dostal se na dvůr. Po hromosvodu se vyšplhal na pět metrů vysokou zeď a utekl mimo areál. Policisté okamžitě uzavřeli všechny cesty z města a rozjelo se rozsáhlé pátrání, byl nasazen i vrtulník. Policejní hlídky pak následujících 10 dní prohledávaly opuštěné areály na Prostějovsku i Brněnsku.

Podobný případ se letos nestal poprvé. V únoru se pokusil od pražského vrchního soudu utéct jeden ze čtveřice Uzbeků obžalovaných z brutální vraždy prostitutky.

Peníze, zbraně a další vybavení, které policie hledanému muži zabavila
Zdroj: ČT24