Průmyslová zóna v Židlochovicích má nového vlastníka

Židlochovice - Průmyslová zóna v Židlochovicích má naději, že ožije. Prostor, který měl být příležitostí pro podnikání a nová pracovní místa, je už čtvrtý rok skoro prázdný. Firma Dabi Expo, která většinu areálu koupila, zkrachovala a třiapůlhektarový pozemek šel do dražby. Dvě dražby nepřinesly žádný výsledek, ta třetí už ano.

Novým majitelem pozemku je brněnský podnikatel a občanskodemokratický politik Miroslav Hošek. V dnešní dražbě byl jediným účastníkem, který zvedl ruku při vyvolávací ceně deset milionů korun, a proto za tuto částku pozemek získal. Jako developer chce nabídnout pozemek investorům buď v celku, nebo po částech.

„Ta zóna je velice dobře připravená, myslím si, že příští rok, když by byli investoři, tak se dá zahájit výstavba a do pěti let by ta zóna mohla být zaplněná,“ naznačil svoje plány s pozemkem bezprostředně po dražbě Miroslav Hošek.

Tři a půl hektaru na okraji Židlochovic koupila původně firma Dabi Expo. Než ale stihla zrealizovat své záměry, skončila v likvidaci a kvůli dluhům převyšujícím čtyřicet milionů korun také v insolvenčním řízení. Jedním z věřitelů, kterému Dabi Expo dlužilo, je přitom i Miroslav Hošek. „Pan Hošek je zástavní věřitel, firma Dabi Expo má vůči němu závazek, který jistila touto nemovitostí,“ vysvětluje insolvenční správce zkrachovalé firmy Miloš Bačík. Hoškovi tak náleží peníze vytěžené z konkurzu. Dá se tak předpokládat, že dostane zpátky to, co za pozemek zaplatil.

Židlochovice: doufáme, že vzniknou pracovní místa

Podnikatel Miroslav Hošek (ODS) o svém záměru v Židlochovicích (zdroj: ČT24)

Pro Židlochovice je úspěšná dražba dobrou zprávou, konečně se tak plní plány města. „Budou vytvořena snad nějaká pracovní místa pro obyvatele Židlochovic a okolí. Podle územního plánu se v místě počítá s drobnou průmyslovou výrobou a službami,“ říká tajemník Městského úřadu v Židlochovicích Miroslav Cvrk.

Židlochovická průmyslová zóna není úplně prázdná. Jednu čtvrtinu areálu zabírá firma, která chce do konce roku rozjet linku na zpracování krůtího masa. Zbytek pozemku zatím leží ladem, za jak dlouho se to změní, to bude záviset na schopnosti nového majitele zbývajícího pozemku přesvědčit případné investory.