Policie dopadla muže, který odvezl dceru do Dominikánské republiky

Blansko - Česká policie v úterý zadržela na pražském letišti dvaačtyřicetiletého muže, který v září odvezl svou tříletou dceru bez vědomí její matky z Blanenska do Dominikánské republiky. Muž je nyní v cele předběžného zadržení, hrozí mu až dva roky vězení. Dívka je v pořádku u matky.

Třicetiletá žena z Blanenska 11. září na policii nahlásila, že pohřešuje svoji dceru, kterou si tentýž den ráno vyzvedl její manžel. Dcerku měl matce vrátit odpoledne, jak mu v minulosti určil soud. To ale neudělal. Policisté pak zjistili, že manžel s dcerou vycestoval do Německa, odkud odletěl do Dominikánské republiky. Státní zástupce tehdy vydal souhlas se zadržením muže a zároveň vyhlášení pátrání v zahraničí.

Ředitel Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí Zdeněk Kapitán:

„V tomto případě byla policie velmi úspěšná. Byť se snaží i v jiných případech, tentokrát si myslím, že šlo o štěstí.“

Reportáž Pavly Sedliské a Hedviky Dědkové (zdroj: ČT24)

O několik týdnů později se matce děvčátka podařilo identifikovat místo pobytu dvojice. Díky spolupráci české policie s Interpolem a dominikánskou policií se potvrdilo, že otec s dítětem na uvedené adrese opravdu je. Dítě pak místní úřady předaly jeho matce, která si pro ně přiletěla.

„Otec byl místní policií zadržen, následně se letecky dostal do České republiky, kde jej v úterý devátého listopadu policie zadržela na letišti v Praze,“ řekla mluvčí blanenské policie Iva Šebková. Muž podle ní skončil v policejní cele, je podezřelý z trestného činu poškození cizích práv. Hrozí mu trest odnětí svobody až na dva roky.