Voda v Brně od příštího roku podraží

Brno - Hned na prvním povolebním zasedání Rady města Brna přijala koalice nepopulární opatření. Od ledna se v Brně zvýší cena za vodné a stočné. Poprvé v historii překročí hranici  60 korun. Průměrná čtyřčlenná rodina tak ročně zaplatí o několik set korun za vodu více než v letošním roce.

Současné ceny vodného a stočného

Brněnské vodárny a kanalizace si od 1. ledna 2010 za metr krychlový vody účtují 57,20 Kč, z toho 26,70 za vodné a 30,50 za stočné. V současnosti za vodu platí nejméně obyvatelé Plzně. Plzeňské vodárny za metr krychlový účtují 51,03 Kč. Naopak nejdražší je voda od společnosti Boskovicko-Blansko, u které metr krychlový vyjde na 73,43 Kč.

„Zvýšily se ceny energií, ceny chemikálií a hlavně potřebujeme generovat peníze na plánovanou investici do rekonstrukce kanalizace v Brně,“ obhajuje zdražování generální ředitel Brněnských vodovodů a kanalizací (BVK) Miroslav Nováček. Novou kanalizaci plánují BVK podle informací generálního ředitele Nováčka například v Žebětíně, Ivanovicích, Bosonohách nebo Tuřanech. „Celkový objem investice je dvě miliardy. Evropská unie zaplatí asi polovinu, my musíme sehnat zbytek,“ řekl Nováček.

Ředitel BVK Miroslav Nováček zdůvodňuje zdražování vody (zdroj: ČT24)

Zdražení se dotkne nejen Brna, ale i měst v okolí, kam dodává pitnou vodu společnost BVK.