Policie dopadla zloděje luxusních aut

Zlín - Kriminalisté dopadli organizovanou skupinu zlodějů, kteří ve Zlínském a Jihomoravském kraji ukradli nejméně šest aut značky BMW. Zaměřovali se přitom na luxusní řady X5 a X6. Za celkovou škodu přes sedm milionů korun jim hrozí až desetileté vězení.

Šest aut stihla trojice mužů ve věku 28 až 35 let ukrást od letošního března do srpna. Jeden z nich vytipoval zaparkovaný vůz, druhý vylomil zámek a zneškodnil alarm, třetí pak s autem odjel. Do pěti minut bylo hotovo. „Vybavení, které ke krádežím používali, zřejmě pocházelo z Bulharska. Oficiálně se prodává pro případ, že si majitel například zabouchne ve voze klíče,“ uvedl vedoucí odboru obecné kriminality zlínského krajského ředitelství Jindřich Kučera.

Zlínská kriminálka odhalila zloděje poměrně záhy, nedostatek přímých důkazů ale jejich zadržení oddaloval. „Vozidla zcizovali v Německu, na Slovensku a u nás. Auta nikde negarážovali, ale nechávali je stát volně na ulici, což vyšetřování komplikovalo,“ vysvětlil kriminalista Ervín Dankovský.

Kriminalista Ervín Dankovský o krádežích luxusních aut BMW (zdroj: ČT24)

Klec spadla minulý týden. Zásahová jednotka překvapila jednoho z pachatelů v nočních hodinách přímo v jeho ložnici. „Zároveň se podařilo zajistit hned čtyři ukradená auta, která už zloději nestihli prodat,“ řekl Kučera. „Pachatelé jsou teď vazebně stíháni. Jejich dopadením to ale pro nás nekončí. Musíme ještě najít zbylá dvě odcizená vozidla. Ta jsou v tuto chvíli nejspíš na Slovensku,“ dodal Dankovský. Trojice zlodějů je ve vazbě a čeká ji soud.