Obyvatele Viničných Šumic vyděsil požár

Viničné Šumice (Brněnsko) - Několik hodin likvidovali hasiči požár seníku v areálu zemědělského podniku ve Viničných Šumicích na Brněnsku. Na místě během dne zasahovalo jedenáct jednotek hasičů. Hala na uskladnění sena se ocitla v plamenech v půl sedmé ráno - od čeho požár vznikl, to se zatím nepodařilo zjistit. Škoda byla vyčíslena na tři miliony.

Po šesté hodině ráno si zaměstnanci zemědělského podniku ve Viničných Šumicích všimli kouře, vycházejícího z haly na uskladnění sena. Když přijeli hasiči, byla už hala v plamenech. „Zasažena je polovina objektu, hoří hlavně obsah, tedy seno. Požár ale poškodil i oplechování,“ uvedl Josef Nečas, řídicí důstojník zasahujících hasičů.

Jedna část kovové haly se zhroutila, další museli hasiči rozebrat, aby se k hořícímu senu dostali. Hasili ho pak pomocí pěny a vody, kterou čerpali z místního rybníka. Doutnající seno museli zemědělci odvézt v nehořlavých kontejnerech na pole, kde se dohasilo.

Reportáž Zuzany Neuvirtové z 20.11.2010 (zdroj: ČT24)

Požár si naštěstí nevyžádal žádné zranění, díky včasnému zásahu hasičů neohrozil ani zvířata. To, od čeho vznikl, se bude teprve vyšetřovat. „V úvahu přichází několik verzí - úmyslné zapálení, samovznícení, nedbalost a podobně,“ řekl Josef Nečas.

Polovinu haly se hasičům podařilo zachránit - i tak ale škoda dosáhla tří milionů. Hasiči stále ještě požár likvidují, na místě zřejmě zůstanou až do večerních hodin.