Templářské sklepy se brání inspekci, víno z trhu stahovat nechtějí

Brno - Vinařské družstvo Templářské sklepy v Čejkovicích, kterému před několika dny nařídila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) stáhnout z trhu milion litrů vína, tvrdí, že k takovému opatření není důvod. I  přes to, že inspekce na stažení vína trvá. Templáři si totiž podle kontrolorů dostatečně neověřili původ hroznů, z nichž své víno vyrobili. Templáři ale tvrdí: Vše jsme „projeli“ státním registrem, který nám původ hroznů potvrdil, žádný jiný způsob prověřování nám zákon nenařizuje. Jenže prověřit víno přes státní registr, kterým se společnosti zaštiťují, podle inspektorů nestačí.

„Templářské sklepy si podobně jako další výrobci vín, které jsme letos kontrolovali, neověřili, jestli koupené hrozny pocházejí od pěstitele deklarovaného na obchodních dokladech nebo výkupních lístcích. Neověřili si přitom ani to, zda je možné, aby mohly být hrozny od pěstitele vzhledem k rozloze jeho vinice v daném objemu dodány. My jsme tuto kontrolu provedli, jednotlivé pěstitele uvedené v papírech jsme si obvolali a zjistili jsme, že tomu tak není,“ vysvětlila mluvčí SZPI Petra Hoferková.

Letos neprošla inspekcí už třetí vinařská firma

Templářské sklepy přitom rozhodně nejsou jedinými, které inspekcí letos nepřošly. Už v srpnu nařídila SZPI stáhnout z prodeje stovky tisíc litrů vína Českých vinařských závodů a Vinia Velké Pavlovice.

Zákaz prodeje vína ročníku 2009 z Templářských sklepů

Odrůdy:

Rulandské modré
Modrý Portugal
Muškát moravský
Sauvignon
Tramín červený
Chardonay
Cabernet Sauvignon
Ryzlink vlašský
Rulandské šedé
Irsai Oliver

Obě firmy se cítily - stejně jako dnes Templářské sklepy - poškozeny. Na rozdíl od těch alespoň Vinium částečně svoji chybu uznalo. „Nejsme viníci, nýbrž oběti podvodu. Hrozny jsme kupovali prostřednictvím velkoobchodníka na základě kupních smluv s deklarovaným původem a ověřovali registraci uvedených vinic na státem zřízeném portálu. Způsob prověřování byl během kampaně 2009 několikrát kontrolován pracovníky Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského, kontroly vždy proběhly bez závad,“ prohlásilo tehdy Vinium Velké Pavlovice.

Templářské sklepy jsou ve své rétorice vůči závěrům inspekce daleko radikálnější. A dokonce prostřednictvím svého mediálního zástupce Svatopluka Bartíka vypustili do světa zprávu, podle které prý inspekce při své kontrole v Templářských sklepích porušila zákon. „V pátek 19. listopadu při osobní návštěvě zanechali pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce v Templářských sklepích Čejkovice rozhodnutí, kterými zrušili svůj vlastní předchozí zákaz uvádět vína do oběhu…i povinnost stáhování vína z trhu,“ prohlásil Pavel Pastorek, generální ředitel Templářských sklepů Čejkovice.

Jenže to je podle inspektorů pouhá manipulace. „V pátek jsme Templářským sklepům pouze zpřesnili, která vína a jakým způsobem mají být stažena z trhu. Termín, dokdy se tak má stát, zůstává zachován,“ podotkla Hoferková.

Všichni se odvolávají na státem zřízený portál a své dodavatele

Přestože se všechny postižené firmy odvolávají na státní registr, je to podle inspekce chabá obhajoba. Státní registr sice zpracovatelům vína ukáže, jestli existuje pěstitel a vinice a jakou má průměrnou výnosnost, ale už mu neodpoví na otázku, jestli právě tento vinař prodával hrozny jejich dodavateli.

Zajímavé přitom je, že problémy s inspekcí mají čejkovičtí „Templáři“ a pavlovické „Vinium“, kterým dodávala hrozny mimo jiné firma BJ VITIS prezentující se na svých webových stránkách jako dovozce potravin a maďarského vína.

Přitom podle inspektorů stačilo všem dotčeným vinařským zpracovatelům jediné: zkontrolovat si telefonem, zda ten či onen pěstitel hrozny překupníkovi skutečně prodal. To ale žádná firma podle inspekce zřejmě neudělala. Zda v tom byl záměr, to se dá jen těžko prokázat. 

  • Víno z Templářských sklepů Čejkovice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2119/211885.jpg
  • Vinařství Čejkovice zdroj: Templářské sklepy http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2119/211857.jpg
  • Templářské sklepy Čejkovice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1431/143044.jpg