V Brně se zítra rozsvítí vánoční strom a otevře sklep mincmistra Bruna

Brno - Společně se začátkem Brněnských Vánoc, které zítra zahájí rozsvícení vánočního stromu v 17 hodin na náměstí Svobody, dnes slavnostně uvede v život brněnský primátor také rekonstrukcí dokončený sklep mincmistra Bruna pod Dominikánským náměstím. Veřejnosti bude přístupný od zítřejších 17,15 hodin do pozdních večerních hodin. Město dokončilo další část nákladných prací, kterými chce zpřístupnit své unikátní podzemí. Do historického sklepení přivede návštěvníky nová přístupová trasa, kterou řemeslníci vybudovali v prostorách pod Novou radnicí.

Středověké sklepení odhalili nadšenci, kteří se specializují na průzkum brněnského podzemí, teprve před deseti lety. Mincmistrův sklep se podařilo zrekonstruovat už v roce 2005, chyběla ale optimální přístupová cesta. Sklep byl totiž přístupný pouze zevnitř budovy Nové radnice a po nevyhovujícím schodišti.

„Technicky nejnáročnější bylo vykutání zeminy pro přístupovou cestu, ta totiž vede přímo pod magistrátem a na několika místech bylo nutné chodbu vyztužit sloupy, aby nehrozilo zřícení,“ vysvětluje vedoucí Turistického informačního centra Petra Kačírková.

Při stavbě se otřásala i primátorská kancelář. Sbíječky totiž pracovaly přímo pod ní. „Pokud by se práce nezdařily, primátor mohl být nedobrovolně prvním návštěvníkem podzemí,“ dodala s nadsázkou Kačírková.

Město dovybavilo interiér původně gotického sklepa. K vidění je zmenšená kopie Královské kaple, která do začátku 20. století stála na spodním rohu dnešního Dominikánského náměstí, v lapidáriu jsou umístěny pozůstatky původní stavby. Turisté si prohlédnou i zmenšenou repliku Rybího trhu, jak se tehdy náměstí nazývalo.

Zajímavostí je i to, že dvě třetiny sklepa budou bezbariérové, což u podobných prostor není obvyklé, kouzlo brněnského podzemí si tak budou moci vychutnat i vozíčkáři.

Postupně se pracuje také na zpřístupnění dalších částí brněnského podzemí. Labyrint pod Zelným trhem bude dokončený příští rok na jaře a v plánu je i dobudování vstupu do kostnice pod svatojakubským chrámem. Práce v brněnském podzemí mají stát celkem 93 milionů korun, ze dvou třetin je má zaplatit Evropská unie.