Brněnský Špilberk ovládly postavičky z českých pohádek

Brno – Červená Karkulka, princezna na hrášku nebo kocourek Damián – to jsou postavičky, které se na období Vánoc usídlily na brněnském hradě Špilberku. Už poosmé totiž tamní muzeum otevřelo velkou vánoční výstavu pro děti. Letos je věnovaná jednomu z nejznámějších českých kreslířů - Miloši Nesvadbovi.

Na rozsáhlé výstavě je k vidění přes pětset děl, toto číslo ale ani zdaleka nevypovídá o celé tvorbě legendárního Miloše Nesvadby. Dnes už 95letý umělec se ilustrátorské tvorbě začal věnovat v padesátých letech a za tu dobu namaloval tisíce dětských obrázků.

„Seznam publikací, omalovánek a sešitů je dlouhý a dodnes vycházejí nová vydání,“ říká kurátorka výstavy Jana Svobodová. Známé jsou jeho kresby z časopisů Mateřídouška a Sluníčko, omalovánky nebo ilustrace k českým písničkám. „Jeho kresba je velice výstižná, jasná a děti vnímají jeho obrázky velice pozitivně,“ myslí si kurátorka Svobodová.

Kurátorka výstavy Jana Svobodová o díle Miloše Nesvadby (zdroj: ČT24)

Nesvadba ale začal svou uměleckou dráhu jako herec. Nezapomenutelná byla jeho role prince ze Země zapadajícího slunce v pohádce režiséra Bořivoje Zemana Pyšná princezna z roku 1952. Jako herce ho mohly děti také potkat v divadlech nebo na televizní obrazovce. „Jeho spoluhráči byly často loutky. Ty navrhoval sám a spolu s ním je vyráběla jeho manželka Jaroslava Nesvadbová,“ řekla Svobodová.

Na výstavě tak můžete zhlédnout loutky v kreslené podobě, ale i v té reálné. „Děti si mohou na výstavě na základě obrázků samy odehrát pohádku nebo si v dětském ateliéru namalovat obrázek podle předlohy pana Nesvadby,“ dodala Jana Svobodová. Výstava Miloše Nesvadby Kamarádi z pohádek potrvá na brněnském Špilberku do 31.1.2011.

  • Ježibaba sází Mařenku do trouby autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2143/214213.jpg
  • Ježibaba naučila děti jak se správně sedí na lopatě autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2143/214214.jpg