Sníh odříznul některé vesnice na Zlínsku od zbytku světa

Zlínsko - Sněhová kalamita, která včera odpoledne zasáhla Zlínský kraj, omezovala řidiče ještě dnes ráno. V noci foukal místy silný nárazový vítr a silnice pokryly sněhové jazyky. Řada tahů zůstala pro nesjízdnost uzavřená.

Tučapy, Prusinovice nebo Pacetluky na Kroměřížsku jsou příkladem vesnic, které včerejší sněhová kalamita takřka odřízla od zbytku světa. Také silnice na sousední Bořenovice zmizela pod vrstvou sněhu.

„Pomáháme si, jak můžeme. Po vesnici jezdí traktor našeho souseda, který dobrovolně sníh odklízí,“ vysvětlil obyvatel Pacetluk Radek Servus.

Obyvatelé Pacetluk jsou na kalamity zvyklí (zdroj: ČT24)

Silničáři byli v pohotovosti celou noc a sněžné pluhy se prakticky nezastavily. „Děláme od nevidím do nevidím. Ve skladu nabereme solanku, vyrážíme do terénu, a až všechno vysypeme, jedeme zase nanovo,“ uvedl silničář Zdeněk Bednařík.

Všechny tahy ale sněžné pluhy protáhnout nestihly a desítky silnic po celém kraji zůstaly nesjízdné. Kamil Stoklásek, řidič linkového autobusu na trase Holešov – Pacetluky, dnes ráno po příjezdu na konečnou odmítl v cestě pokračovat. „Je to o zdraví. Na silnici jsou závěje, není to odhrnuté a autobus klouže. Zůstávám tady,“ vysvětlil Stoklásek, který cestující, čekající na zastávce, poslal domů.

Obyvatelé odříznutých vesnic se často nedostali do práce, některým dětem nedobrovolně odpadlo vyučování. „Tady jsme na podobné kalamity zvyklí, v minulosti už to bylo kolikrát i horší,“ vzpomínal obyvatel Pacetluk Václav Pospíšil. „S dopravou je to bída. Už včera přijely děcka ze školy pozdě, protože začalo hustě sněžit, a dneska snad do školy ani nepojedou, jestli nepřijede autobus,“ dodal.

Silničáři budou silnice na Zlínsku zpřístupňovat postupně během celého dne. Sněžit by podle meteorologů dnes nemělo a situace by se tak měla zlepšit.