Kemo, seber se a vypadni, hřímal obžalovaný stalker na štáb ČT

Brno - Ona - třiačtyřicet let, vdaná, se dvěma dětmi. On - její o deset let mladší, horkokrevný milenec. Ona se po dvou letech rozhodla vrátit se k manželovi, on se s tím nesmířil. Začal ženu obtěžovat, psal jí desítky zpráv, domáhal se osobního kontaktu. Policie takové jednání označila jako nebezpečné pronásledování, takzvaný stalking. A exmilenci se tak začali znovu scházet. Tentokrát z donucení, u soudu.

Až 50 SMS zpráv denně od letošního dubna do listopadu, rozbitý zvonek, ale i

„Stalking“ v Brně

Policie v Brně od začátku roku šetřila 28 případů nebezpečného pronásledování

Státní zástupce obžaloval 15 pachatelů

Městský soud v Brně už projednal nebo projednává 9 podobných případů

Typickým pachatelem je bývalý partner (bývalý manžel – 3x, bývalý přítel – 3x, spolužák – 2x, matka – 1x)

Nejpřísnějším pravomocně uloženým trestem byl trest odnětí svobody v trvání 10 měsíců.

Státní zástupkyně a obžalovaný v případu nebezpečného pronásledování (zdroj: ČT24)

volání dceři nebo matce exmilenky. Takovou konkrétní podobu měl stalking obžalovaného řidiče z povolání Milana Sehnala. Pro policii není jeho případ ničím neobvyklým, od ledna používá na podobné výtržníky nový paragraf. „Od začátku roku jsme na území města Brna řešili 28 případů takzvaného stalkingu,“ uvedl policejní mluvčí Petr Nečesánek. Brněnský soud projednal zatím jen devět takových obžalob. „Nejpřísnějším pravomocně uloženým trestem bylo odnětí svobody v trvání desíti měsíců,“ sdělila mluvčí brněnského soudu Gabriela Stočková.

Na začátku byla láska, potom strach o život

Příběh exmilenců, který začal rozplétat Okresní soud Brno-venkov, ale nebyl typický stalking. Třiačtyřicetiletá matka totiž i poté, co se obrátila na policii, svého bývalého partnera kontaktovala a scházela se s ním. I přesto, že jí mimo jiné hrozil smrtí. Setkání měli například i v den, kdy soud Sehnalovi zakázal jakýkoliv kontakt s ženou. „Já jsem se s ním ani vidět nechtěla, ale prostě jsme se viděli,“ vysvětlila své chování soudu. S partnerem se stýkala dva roky, zařizovali si společné bydlení a plánovali rodinu.

„Chodil jsem za ní jen skrz vyrovnání,“ vysvětlil Sehnal důvod telefonátů a osobních setkání. Od některých společných investic a nákupů si schovával účtenky. Po rozchodu chtěl po finančně zajištěné ženě polovinu peněz a „bolestné“. Částka postupně klesala z pěti pod jeden milion korun. „Musel jsem si sehnat novou práci, platil jsem byt, náklady na umělé oplodnění,“ vypočetl Sehnal.

„Vezmu nůž a jedu za tebou“

Projevy stalkingu

Typicky se jedná o takové jednání, kdy pachatel opakovaně vyhledává osobní blízkost oběti, s každodenní četností ji kontaktuje prostřednictvím mobilu či pevné linky, mailem či prostřednictvím sociálních sítí, vyhrožuje jí ublížením na zdraví, fyzickou likvidací či omezením osobní svobody, navštěvuje sousedy či její příbuzné a dotazuje se na ni. 

Když mu o deset let starší Jarmila nevyhověla, hrozil jí prý sražením pod auto nebo slovy „vezmu nůž a jedu za tebou“. Nedostatek sebekontroly prokázal i při kontaktu se štábem České televize. „Kemo, seber se a vypadni. Co když tě třeba normálně venku napadnu,“ hrozil Sehnal.

Po výslechu obžalovaného a svědků soud jednání odročil na neurčito. Státní zástupkyně totiž po velmi emotivním vystoupení Sehnala požádala o vypracování znaleckého posudku na jeho osobnost. Advokát David Obenrauch chtěl stejný posudek i na exmilenku. „Budu požadovat zproštění obžaloby. Je nedůvodná,“ dodal právník.